Jonge ouders leven het ongezondst

Bij Vlamingen tussen de 25 en 30 jaar oud verdubbelt het aantal mensen met overgewicht. Een gezondheidsenquête van de Christelijke Mutualiteit (CM) wijt dat aan onvoldoende beweging en slechte voedingsgewoonten.

mceulemans

Bij de bevraagde 15- tot 24-jarigen heeft 14 procent een BMI tussen de 25 en 30 (overgewicht). Bij 25- tot 34-jarigen neemt dat forst toe tot 27 procent. Jonge ouders uit die leeftijdscategorie zien hun vrije tijd beperkt omdat ze voor hun kinderen moeten zorgen.

Bevraagden uit beide leeftijdscategorieën eten te weinig groenten en fruit. In de leeftijdsgroep van de jonge ouders (25-34 jaar) beweegt 19 procent onvoldoende. Bij de 15- tot 24-jarigen is dat 'maar' 13 procent.

Veranderde tijdsbesteding

"De veranderende tijdsbesteding eens mensen kinderen krijgen, is daar niet vreemd aan", meent CM. "Voor kinderen zorgen vraagt veel tijd en maakt het moeilijker een gezonde levensstijl te organiseren. Ze slaan soms een ontbijt over, nemen sneller de auto dan de fiets", aldus Griet Rummens, diensthoofd Gezondheidspromotie bij CM.

Het eet- en sportgedrag van ouders beïnvloedt dat van de kinderen. Ook daar zijn ouders een belangrijk rolmodel. Daarom richt CM online haar 'Kilootje minder'-coach op jonge ouders. "Met onze aangepaste coach willen we jonge ouders op weg helpen naar een gezonde levensstijl", zegt Rummens.

MCe/Belga
Archieffoto

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio