Korpschef Maaseik wil Antwerpse chef worden

Fred Gerarts, korpschef van zone Maasland, is de derde kandidaat voor de functie van korpschef van de lokale politie van Antwerpen. Hij neemt het op tegen Gwenn Merckx van zone Rupel en gedoodverfde favoriet Serge Muyters, huidig Antwerps interim-korpschef.

jrosquin

De kandidatuur van Fred Gerarts kwam pas gisteren naar buiten. Hij bevestigde zijn kandidatuur, maar door het recente overlijden van zijn moeder kon hij niet meer toelichting geven.

De politiezone Maasland is verantwoordelijk voor de gemeenten Maaseik en Dilsen-Stokkem. Samen goed voor 43.000 inwoners en een politiekorps van ongeveer honderd personen, burgerpersoneel inbegrepen.

Lovende woorden

Burgemeester Jan Creemers (CD&V) van Maaseik is erg lovend over zijn korpschef. “Hij is toe aan zijn derde periode als korpschef”, aldus de burgemeester. “Fred Gerarts is een vijftiger en heeft een verleden als rijkswachtmajoor. Hij was bevelhebber in de Voerstreek in de woelige periode en maakte ook het Heizeldrama mee. Veldwerk is hem echt niet vreemd."

De man kan dus een behoorlijk palmares voorleggen, net zoals zijn tegenkandidaten Merckx en Muyters. Maar op die personen viel er ook kritiek te noteren, vooral vanuit het eigen korps. Bij Muyters waren er ook nog pogingen om zijn privéleven erbij te betrekken. Maar daar ligt in Antwerpen niemand wakker van. Bij Gerarts ligt het moeilijker om een kritische stem te vinden.

Nu de kandidaten bekend zijn, is het wachten op een initiatief van burgemeester Bart De Wever om te starten met de selectieprocedure.

Alex Kestens

Foto: Philippe Lebeau

Vastgoed

Jobs in de regio