Denderleeuw: cordon sanitaire doorbroken

Denderleeuw: cordon sanitaire doorbroken

Denderleeuw: cordon sanitaire doorbroken

Print
In Denderleeuw steunde Vlaams Belang, zoals aangekondigd, de verkiezing van de vijf CD&V- en N-VA schepenen. Dat blijkt uit de resultaten van ruim één uur durende geheime stemming woensdagavond. Daarmee sneuvelt, voor de aanstelling van een schepencollege, het meer dan twintig jaar oude cordon sanitaire tegen Vlaams Belang.

Per schepen moesten de raadsleden afzonderlijk in een stemhokje, in het geheim, een stem uitbrengen, waarbij na afloop telkens de stemmen werden geteld.

Jan De Dier (N-VA) werd met 14 op 25 stemmen verkozen tot eerste schepen, huidig burgemeester Jo Fonck (sp.a) kreeg de resterende 11 stemmen. Dezelfde stemuitslag was er voor de vier andere schepenen. Tweede schepen wordt Jan De Nul (CD&V), Geert Van Schelvergem (Open Vld Plus) verloor. Derde schepen wordt Erna Scheerlinck (N-VA), Elke De Greef (sp.a-Open) verloor. Vierde schepen wordt Sofie Renders (CD&V), Yves De Smet (sp.a-Open) verloor. Vijfde schepen wordt Lutgart Waegeman (N-VA), Marleen Buydens (Open Vld Plus) verloor met 10 stemmen, één iemand stemde blanco.

Eerder op de avond werd Geert Van Cauter (N-VA) al met 14 op 25 ja-stemmen verkozen tot gemeenteraadsvoorzitter, met aangekondigde steun van Vlaams Belang. Tegenkandidaat Jürgen Ruysseveldt (sp.a) , ook uittredend raadsvoorzitter, moest daarbij het onderspit delven. Maandag al werd Koen D'Haenens (N-VA), met steun van Vlaams Belang, verkozen tot OCMW-voorzitter.

"Cordon niet doorbroken"

"Het cordon sanitaire is niet doorbroken." Dat zeggen de Denderleeuwse CD&V en N-VA verkozenen na afloop van een geheime stemming, waarbij hun kandidaten met steun van Vlaams Belang tot schepen verkozen werd.

"We hebben geen handtekeningen van Vlaams Belang nodig gehad en hebben met hen ook geen bestuursakkoord afgesloten", steekt N-VA-lijsttrekker Erna Scheerlinck van wal. "Het enige wat Vlaams Belang heeft gedaan, is een bolletje kleuren op een geheime stemming. Daarbij stemmen zij op wie ze willen en dat kunnen ze al twintig jaar doen overal in Vlaanderen."

Zowel Scheerlinck als lokaal N-VA-voorzitter en OCMW-voorzitter Koen D'Haenens zeggen dat er niet met Vlaams Belang is gepraat. "We hebben altijd gezegd dat we het cordon niet doorbreken."

Foto Joris Herregods

MEEST RECENT