Grens niet eens over GAS-reglement

Grens niet eens over GAS-reglement

Grens niet eens over GAS-reglement

Print
In Essen geldt sinds 1 januari een GAS-reglement voor overlast. Gemeentes Kalmthout en Wuustwezel uit dezelfde politiezone Grens hebben dat nog niet ingevoerd. De politie zelf is wel vragende partij voor eenzelfde aanpak.
De drie gemeentes uit de politiezone Grens probeerden al langer samen te werken rond het nieuwe GAS-reglement, ofwel Gemeentelijke Administratieve Sancties, maar geraakten het niet eens. De gemeente Essen heeft nu de koe bij de horens gevat. "We merkten al langer dat er te weinig goede middelen waren om overlast tegen te gaan. We hebben er in eerste instantie over nagedacht om samen te werken met Kalmthout en Wuustwezel maar we zaten niet op dezelfde golflengte. We beslisten om alleen verder te gaan", licht burgemeester Gaston Van Tichelt uit Essen toe.

In Wuustwezel is de invoering van een GAS-reglement momenteel geen prioriteit. "Wij hebben niet beslist om ze in te voeren en zijn er nu ook niet mee bezig. Ik wil me eerst volledig inwerken in het dossier alvorens een beslissing te nemen", zegt kersverse burgemeester Dieter Wouters.

In Kalmthout wil burgemeester Lukas Jacobs het debat daarover dit jaar wel aangaan. "De reden waarom we geen samenwerking met Essen zijn aangegaan is omdat we zoiets niet op het einde van de vorige legislatuur wilden beslissen én omdat wij een eigen belastingreglement hebben wat overlast betreft. We pakken het probleem dus al aan maar dan met belastingen in plaats van boetes. Ik geloof wel dat een GAS-reglement een positief instrument is. We hebben beloofd om die thematiek verder te onderzoeken en zullen dus dit jaar nog met de gemeenteraad bekijken wat er wel en niet in kan staan."

Greet Wouters
Foto W&F
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio