Opnieuw minder stadionverboden in Belgisch voetbal

Opnieuw minder stadionverboden in Belgisch voetbal

Opnieuw minder stadionverboden in Belgisch voetbal

Print
Net zoals in 2011 is ook vorig jaar het aantal processen-verbaal voor supporters die de voetbalwet overtraden, gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken. Het aantal opgelegde stadionverboden ging eveneens naar beneden. In de eerste seizoenshelft van 2012-2013 vonden er wel meer ernstige incidenten plaats dan gebruikelijk.

De meeste incidenten op Belgisch grondgebied deden zich voor bij wedstrijden in eerste klasse en bij internationale wedstrijden. De meeste van de 934 pv's (tegen 1.206 in 2011) werden uitgeschreven bij kleinere, geïsoleerde inbreuken zoals verbaal geweld of het gooien van voorwerpen. De gemiddelde sanctie was dan ook lager. Het aantal opgelegde stadionverboden viel terug van 1.005 naar 895, wat er eveneens op wijst dat veel inbreuken een gering karakter hadden waarbij een geldboete als sanctie volstond.

Georganiseerd geweld

Binnenlandse Zaken stelt daarnaast vast dat er van georganiseerd voetbalgeweld in en rond onze stadions nog nauwelijks sprake is. Voor het eerst in 25 jaar was er tijdens een heel seizoen (2011-2012) in eerste klasse geen enkele confrontatie tussen twee harde supporterskernen.

De ernstige incidenten van de eerste seizoenshelft van 2012-2013, zoals tijdens Standard-Anderlecht (zie foto) en Standard-Charleroi, hadden volgens Binnenlandse Zaken ook meer te maken met het niet kunnen kanaliseren van frustraties bij bepaalde supporters omwille van de sportieve gang van zaken bij hun club, dan met georganiseerd geweld.

Consequent verbaliseren

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en de Voetbalcel pleiten er wel voor dat politiediensten consequent blijven verbaliseren bij overtredingen op de voetbalwet.

Belga
Foto Belga

MEER VOETBALNIEUWS