Restauratie Hanswijkbasiliek kost 3,2 miljoen

Restauratie Hanswijkbasiliek kost 3,2 miljoen

Restauratie Hanswijkbasiliek kost 3,2 miljoen

Print
Mechelen - Nog dit najaar start de werf op voor de laatste fase van de restauratie van de O.L.Vrouw van Hanswijkbasiliek in Mechelen. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Borugeois (N-VA) heeft een premie van ruim 2 miljoen euro toegekend voor het project. De restauratie zal een viertal jaar duren.
De subsidie past in een meerjarige overeenkomst die Vlaanderen voor de historische kerken heeft afgesloten met de stad Mechelen. Met het budget krijgen zowel de voorgevel, waarvan al stenen naar beneden zijn gevallen, als het interieur van de barokkerk een opknapbeurt. Zowel de glas- en loodramen als de wanden en gewelven met de basreliëfs van ontwerper en bouwmeester Lucas Faydherbe worden onder handen genomen.

De overheid investeert ook in een nieuwe verwarmingsinstallatie met vloerconvectoren, zodat het binnenklimaat voor het historische interieur verbetert. "We zijn zeer verheugd met de vrijgemaakte budgetten. Hiermee kunnen wij ons cultureel erfgoed in ere herstellen", reageert de nieuwe schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld). De stad draagt zelf 478.499 euro bij voor de restauratie, en de provincie Antwerpen nog eens 677.281 euro.

Geypen: "Na de toekenning van de premie voor de Sint-Pieterskerk in 2011 is dit de tweede premie die wordt toegekend." Dit jaar moet ook de premie voor de buitenzijde van de Begijnhofkerk nog volgen. In 2014 is het interieur van de Sint-Janskerk aan de beurt, in 2015 dat van de Sint-Katelijnekerk en in 2016 tenslotte het interieur van de Begijnhofkerk.

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio