Raadkamer buigt zich over sterfgeval in Mortselse cel

Raadkamer buigt zich over sterfgeval in Mortselse cel

Raadkamer buigt zich over sterfgeval in Mortselse cel

Print
Mortsel - De raadkamer in Antwerpen heeft zich woensdag gebogen over het dossier rond Jonathan Jacob, de twintiger die drie jaar geleden in een Mortselse politiecel stierf na een tussenkomst van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT). Het parket wil enkel de directeur en een psychiater van het psychiatrisch centrum Alexianen in Boechout voor de rechtbank brengen, maar de nabestaanden willen ook de acht leden van het BBT berecht zien.

Jonathan Jacob (26) was onder invloed van amfetamines toen hij op 6 januari 2010 werd opgepakt. In het psychiatrisch centrum Alexianen in Boechout was de grote, struis gebouwde kerel niet welkom omdat hij zich bijzonder agressief opstelde. De man belandde uiteindelijk in een politiecel in Mortsel.

Het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) werd erbij geroepen. Die moest hem in bedwang houden tot een arts hem een kalmerend spuitje kwam geven, maar dat verliep niet zonder slag of stoot. Nadat hij de spuit had gekregen, zakte hij ineen. De arts probeerde hem nog te reanimeren, maar Jonathan stierf in de politiecel.

Het parket wil de directeur van de Alexianen en een psychiater vervolgen voor schuldig verzuim, omdat ze de twintiger niet hadden willen opnemen. Voor de leden van het BBT wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd.

'Met rust laten'

De familieleden van Jonathan vinden dat onbegrijpelijk. "In mijn ogen hebben ze mijn zoon vermoord. Die interventie was helemaal niet nodig. Ze hadden hem gewoon met rust moeten laten en dan was hij vanzelf wel gekalmeerd", zegt vader Jan Jacob.

Volgens Jan De Man, de advocaat van de BBT'ers, hadden zijn cliënten simpelweg gedaan wat hen was opgedragen: ze hadden Jonathan overmeesterd zodat hij een kalmerend spuitje kon krijgen. En ja, daar was geweld bij gebruikt, maar de politie mag dat. Ook de stelling van de directeur en de psychiater is dat ze gedaan hadden wat ze konden, maar dat Jonathan zich te agressief had opgesteld.

De raadkamer beslist op 6 februari wie er naar de correctionele rechtbank wordt verwezen.

Foto: Belga

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio