België kampt met griepepidemie

België kampt met griepepidemie

België kampt met griepepidemie

Print
België kampt officieel met een griepepidemie. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) woensdag. Nadat de afgelopen weken al een verhoogde griepactiviteit werd waargenomen, voldoet ons land nu aan alle criteria om officieel van een epidemie te kunnen spreken, luidt het.

De voorbije twee weken bereikte het aantal mensen dat met griepachtige symptomen een huisarts contacteerde de epidemische drempel. Momenteel circuleren er drie types van het influenzavirus: het B-virus, het virus A(H1N1)v en het virus A(H3N2).

De sterkst getroffen leeftijdsgroep zijn de schoolgaande kinderen. Het aantal griepgevallen in die leeftijdsgroep daalde dan wel licht de afgelopen week, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met de kerstvakantie. "Met de schoolvakantie is de circulatie van het griepvirus bij die kinderen wat gedaald. Nu de lessen weer zijn hervat, krijgt het griepvirus weer volop de mogelijkheid om zich te verspreiden", aldus dr. Françoise Wuillaume van het WIV.

Overigens is het volgens dr. Wuillaume nog niet te laat om je alsnog te laten vaccineren. "Het ideale moment voor vaccinatie is voorbij. Maar wie zich nu nog laat vaccineren, zal toch nog beschermd zijn gedurende het grootste deel van de epidemie. Een griepepidemie duurt immers doorgaans acht tot twaalf weken, en het vaccin heeft twee weken nodig om bescherming te garanderen."

Nu in het nieuws