Patiënten leven in erbarmelijke omstandigheden in Stuivenberg

Een ziekenhuis met een gebouw dat davert van de drilboor, een geur van oplosmiddel in de kamers, een defect brandalarm en een op hol geslagen lift. Dat zijn de omstandigheden waarin de patiënten van de afdeling Psychiatrie in ZNA Stuivenberg leven.

drombouts

ZNA Stuivenberg krijgt een nieuwe afdeling Psychiatrie. De bouw daarvan startte in januari 2011 en zal twee jaar duren. Ondertussen leven de patiënten al maandenlang in erbarmelijke omstandigheden. De X-blok, een gebouw van vier verdiepingen, wordt ontmanteld tot een ruwbouw waarvan de derde en vierde verdieping behouden blijft. Deze patiënten verhuizen niet, in tegenstelling tot de eerste en tweede verdieping waar de patiënten zijn verhuisd naar de aangrenzende Z-blok of andere ziekenhuizen zoals Middelheim en Erasmus.

Lift

Het begint bij de lift, die duidelijk zijn beste tijd gehad heeft. Hoewel we de knop naar de derde verdieping hebben ingeduwd, stuurt de lift ons naar de kelderverdieping. Na een tussenstop op het gelijkvloers, gaat de lift uiteindelijk toch naar de derde verdieping. "En zo is dat elke keer opnieuw", bevestigt de 58-jarige ambulante patiënt, Piet Bruyninckx.

Op de afdeling kijken de patiënten uit op een bouwwerf van kranen, steenafval en puin met een bijna continu boorgeluid op de achtergrond. Verder zijn ook de refter, de rookkamer en de badkamer leeggehaald en klaar voor afbraak. Enkele kamers van patiënten werden daarom heringericht als eetruimte - zonder wateraansluiting - en televisiekamer. De toiletten van die kamers doen dienst als keukentje. In dezelfde ruimte staan ook de toiletten en een urinoir.

Lawaai

Aan de brandalarmen in de gang hangen briefjes met het opschrift "Brandalarm buiten gebruik. Bij nood bel 73350." Het nummer is enkel te bereiken via de diensttelefoon van de verplegers.

"Er is ook nog het helse lawaai", benadrukt Bruyninckx. "Vorige maand werden de eerste en tweede verdieping volledig ontmanteld. Dat ging gepaard met een oorverdovend gedruis van pneumatische boren die betonmuren sloopten."

"Er hing ook een permanente geur van oplosmiddel. We hebben hier geen rust meer", zegt een andere patiënte.

Alternatieven?

De directie erkent het probleem, maar ziet geen alternatieven. Een aantal afdelingen werden overgebracht naar de Z-blok of naar het ZNA Middelheim en Erasmus. Voor de overgebleven patiënten X3 en X4 (de derde en vierde afdeling van de Psychiatrie) is er nergens nog plaats, klinkt het.

"We moeten door de moeilijke periode, maar we doen ons best om de hinder te beperken", vertelt directeur Hugo Pietermans. De directie is - als het echt nodig is - bereid vrijwillige patiënten te ontslaan en de afdeling te sluiten.

De oplevering van de nieuwe afdeling is gepland op 1 januari 2014.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Stad.

LYNN SYMONS

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio