Klacht voor dierenverwaarlozing door trage molens administratie

Print

Klacht voor dierenverwaarlozing door trage molens administratie

Zandhoven - Bart Robaye en Marc Van Cotthem uit Zandhoven proberen al drie jaar een vergunning aan te vragen om een stal te mogen bouwen voor hun paarden. Ze worden echter van het kastje naar de muur gestuurd, met als gevolg dat hun dieren voor de derde winter op rij onbeschut buiten staan en ze nu een klacht voor verwaarlozing aan hun been hebben.

"Een calvarieberg", omschrijft Marc zijn gevoel. "Iedereen zegt ons nu: Je had het niet moeten aanvragen, je had het gewoon moeten zetten. Iets laten regulariseren is gemakkelijker dan een vergunning aanvragen in Vlaanderen. Maar waar zijn we dan mee bezig? Wij zijn zeker geen alleenstaand geval. Op onze mencursus horen we gelijkaardige verhalen van paardenhouders."

Marc en Bart wonen aan de Vredeberg in Zandhoven in een zonevreemde, maar geregulariseerde woning. Hun vijf paarden staan even verderop in dezelfde straat in weilanden die naast de E34 liggen.

"In landbouwgebied, dus in principe mogen we er zonder vergunning een open schuilstal op bouwen. Maar die schuilstal mag slechts twintig vierkante meter groot zijn, wat onvoldoende is voor vijf paarden. We zouden nog wat containers in de wei kunnen zetten, maar dat is toch landschappelijk niet mooi?"

"We willen liever ineens deftige paardenstallen aan huis bouwen waarin we ze kunnen opsluiten. Ook de gemeente geeft de voorkeur aan paardenstallen aan onze woning, omdat onze paarden afgelopen zomer een keer ontsnapten en op de autostrade belandden, nadat dieven onze omheining hadden gepikt. Als je je dieren 's avonds binnen kan zetten, heb je meer controle."

Hoewel de architect al een plan uittekende, blijft de aanvraag voor de paardenstallen al drie jaar aanslepen. "De procedure bepaalt dat wij onze aanvraag bij de gemeente moeten indienen, die dan de aanvraag bij Ruimtelijke Ordening doet. Er is ook advies van Landbouw en van het Agenschap van Natuur en Bos nodig. Iedereen is in principe akkoord, alleen van Natuur en Bos kregen we al enkele keren een negatief advies."

"De aanvraag moet telkens helemaal van nul opnieuw gebeuren, met opnieuw advies van Landbouw en Natuur en Bos. We wilden de stallen eerst op de plaats van onze garage bouwen, maar dat mocht niet omdat ze dan te dicht tegen de perceelgrens stonden. Dat het andere perceel ook ons eigendom is, deed niets ter zake. Daarna mocht het niet omdat we al wat bomen hadden gerooid en wat zand hadden gegooid omdat de paarden anders te diep zouden wegzakken. We hebben alle boompjes eerst opnieuw moeten aanplanten, en mochten pas na controle van een boswachter opnieuw een aanvraag doen. Alweer een vertraging van maanden."

De gemeente is de enige instantie waar Marc en Bart nog wat feedback van krijgen over de stand van hun dossier. "Voor de rest gaat alles tergend traag. We wilden een klacht indienen bij het Agentschap voor Natuur en Bos, maar zelfs dat gaat niet omdat de klachtenbehandelaarster in bevallingsverlof is."

Met als gevolg dat hun vijf paarden nu de derde winter op rij zonder beschutting in de wei staan. "Na de wekenlange regenval, is de wei heel nat. Ik heb nu vlasleem rond hun hooibaal gegooid zodat ze tenminste met hun voeten droog staan. De druppel die de emmer deed overlopen was het bezoek van de politie na een klacht over paardenverwaarlozing. Twee van onze paarden zijn oude knolletjes met artrose die hier op rust staan. Wij hebben een fout gemaakt door die bomen te snel te rooien, maar wij hebben onze fout hersteld. Als je ons straft, worden onze paarden gestraft."

Volgens Dirk Bogaert van Natuur en Bos zijn hun diensten eraan gebonden om binnen een bepaalde termijn advies te verlenen aan Ruimtelijke Ordening. "Mijn excuses voor de complexiteit van de administratie. Wij hebben intussen contact opgenomen met deze mensen om het uit te klaren."

Nieuwe wet op komst

Vorig jaar heeft de Raad voor Dierenwelzijn een nieuw advies gegeven over schuilhokken voor paarden. Het is de bedoeling dat dit advies zo gauw mogelijk in een wet wordt gegoten door het kabinet van minister voor Dierenwelzijn Minister Laurette Onkelinx (PS). "De werkgroep 'schuilhokken voor paarden' van Raad voor Dierenwelzijn heeft beslist dat een paard ofwel opgestald moet kunnen worden, ofwel een schuilhok of natuurlijke beschutting zoals bomen moet hebben", zegt Jan De Boitselier van het Vlaams Paardenloket, belangenbehartiger voor de paardenhouders in Vlaanderen.

"In Leuven is er momenteel een bio-ingenieur aan het doctoreren over het schuilgedrag van paarden. Eerdere studies wezen al uit dat een paard als inheems dier een zeer goede temperatuurregeling heeft. Zelfs met die dagenlange regen nu, zullen ze zelden spontaan gaan schuilen, maar zoeken ze eerder in de zomer een schuilhok op om te vluchten voor ongedierte zoals dazen."

Sinds december 2010 is er geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig om een open schuilhok te bouwen in landbouwgebied. "Dit schuilhok moet houten wanden hebben, een oppervlakte van ten hoogste 20 vierkante meter, een hoogte van maximaal 3 meter en minstens één volledig open zijde", zegt De Boitselier, die eraan toevoegt dat we paarden niet mogen vermenselijken.

"Sommigen interpreteren dat nieuw advies van de FOD Dierenwelzijn als een verplichting voor schuilhokken voor paarden, maar dat is het nét niet. Een goede boom of struiken voor schaduw in de zomer volstaan. Wij raden aan om met elke klacht over een onbeschut paard in de regen of sneeuw niet meteen Dierenwelzijn lastig te vallen. Er leven paarden in de woestijn en in Siberië. Ze zijn gelukkiger buiten dan binnen."

Kristin Matthyssen

Foto's Hilde Van Geirt

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio