Bewaking koninklijke familie kost politie 14,7 miljoen euro

Bewaking koninklijke familie kost politie 14,7 miljoen euro

Bewaking koninklijke familie kost politie 14,7 miljoen euro

Print
Ondanks besparingsmaatregelen besteedt de federale politie jaarlijks 14,7 miljoen euro aan de bewaking van de koninklijke familie. Volgens politievakbonden ligt de oplossing bij privébeveiligingsfirma's.

De koninklijke familie staat onder permanente bewaking, of die nu in Laken verblijft of op vakantie is in het buitenland. Ook prinses Astrid en prins Laurent worden de klok rond bewaakt. Daarvoor worden 223 leden van het Veiligheidsdetachement Koninklijke Paleizen ingezet, een onderdeel van de federale politie. In 2011 werd hen 14.731.000 euro aan lonen en kosten uitgekeerd.

"Het is straf dat de koning geen eurocent betaalt", vindt N-VA-Kamerlid Theo Francken. "Natuurlijk, de beveiliging van om het even welk staatshoofd kost geld. Maar onze vorst ontvangt toch dik elf miljoen euro via zijn Civiele Lijst, waarmee hij zijn hofhouding moet financieren. De rest van de familie krijgt alles opgeteld ruim drie miljoen euro aan dotaties. En dat terwijl de politie fors moet bezuinigen."

Rationeler inzetten

Gert Cockx van de politievakbond NSPV wil de kosten drukken door zijn personeel 'rationeler' in te zetten. Zo vindt hij dat de bewaking van de koninklijke domeinen makkelijk uitbesteed kan worden aan een privéfirma omdat het relatief rustig werk is.

Volgens Cockx zijn het koningshuis, noch de politiek voor het idee gewonnen. "De koning weet ook wel dat de politie de lat hoger legt bij de selectieprocedure dan de privésector. De politie kan ook makkelijker personeel vervangen, omdat ze over tienduizend personeelsleden beschikt. Het is dus nog niet voor morgen dat een privéfirma het Paleis bewaakt."

MCe
Archieffoto

.

Nu in het nieuws