Meerderheidspartijen zien hervorming NMBS zitten, N-VA is kritisch

Meerderheidspartijen zien hervorming NMBS zitten, N-VA is kritisch

Meerderheidspartijen zien hervorming NMBS zitten, N-VA is kritisch

Print
Sp.a en Open Vld zijn ervan overtuigd dat de geplande hervorming van de NMBS de stiptheid van de treinen zal verbeteren. De N-VA is niet tevreden met een blijvende drieledige structuur.

"Na een periode van slechte stiptheidscijfers en operationele blunders moet de dienstverlening nu fors verbeteren. De structuur is een eerste stap in de goede richting", zegt sp.a-Kamerlid David Geerts.

"De verschillende entiteiten kunnen zich niet meer achter elkaar verschuilen bij problemen. Door de verantwoordelijkheid voor de dienstverlening te concentreren bij de NMBS moeten de treinen in de toekomst vlotter en stipter rijden", meent Geerts.

Open Vld toonde zich tevreden over de schrapping van de holdingstructuur "Het is goed dat de geldverslindende holdingstructuur verdwijnt", zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu. "Zo komt geld vrij voor een betere dienstverlening voor de reizigers.

Bij de N-VA wordt de hervorming op minder gejuich onthaald. "Er bestaat nog steeds een drieledige structuur", vindt Kamerlid Steven Vandeput. "Ook de NMBS-Holding is destijds opgericht als een uitzendkantoor, dat echter steeds meer bevoegdheden naar zich toe heeft getrokken."

De N-VA wil alleen voort als er een strikte scheiding komt tussen twee grote onderdelen. "Deze structuur biedt geen enkele garantie op een betere dienstverlening. Het is zelfs niet de moeite om hiervoor sociale onrust te riskeren", meent Vandeput.

MCe/Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws