Nederlandse onderzoekers ontwikkelen nieuw middel tegen eikenprocessierups

Nederlandse onderzoekers ontwikkelen nieuw middel tegen eikenprocessierups

Nederlandse onderzoekers ontwikkelen nieuw middel tegen eikenprocessierups

Print
Onderzoekers van het Nederlanse Plant Research in Wageningen hebben een nieuw product ontwikkeld om de eikenprocessierups te bestrijden. Dat melden de Nederlandse kranten De Limburger en het Limburgs Dagblad.

De wetenschappers vermengden stoffen die de rupsen zelf aanmaken. Daarmee worden dan valse sporen uitgezet. Processierupsen overleven in groep en volgen daarom elkaars spoor. De nieuw ontwikkelde stof doet de rupsen van hun pad afwijken.

"Reken erop dat het nog 5 jaar duurt, eer we weten of deze nieuwe methode echt efficiënt is", zegt Luc Crevecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum Limburg.

"Wij hebben in België de voorbije jaren met de nematodentechniek geëxperimenteerd. Daarbij wordt een extract van wormpjes of aaltjes gebruikt die op de bomen wordt verneveld. Dat levert wisselend resultaat op", weet Crevecoeur.

Ook in België wordt gezocht naar milieuvriendelijke manieren om de processierupsplagen te bestrijden. "Nog dit jaar testen we drie methodes uit", zegt Kathleen Verstraete van de Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid van de provincie Antwerpen. "In een eerste studie zoeken we naar een ei-predator, een natuurlijke vijand (worm of kever) die de eitjes opeet.

In een tweede proef gaan we na of het klei-extract "kaolien", aangebracht op de eikenbomen, de rupsen kan verdelgen, en in een derde onderzoek bestuderen we of de eitjes kunnen vernietigd worden met een olie die we op de bomen vernevelen", laat Verstraeten weten.

MCe/Belga
Archieffoto
MEEST RECENT