Arboretum Kalmthout vroeger open door milde winter

Arboretum Kalmthout vroeger open door milde winter

Arboretum Kalmthout vroeger open door milde winter

Print
Kalmthout - Het Arboretum Kalmthout gaat dit jaar vroeger open dan andere jaren. Dat is een gevolg van het uitzonderlijk warme weer van de laatste weken, waardoor veel toverhazelaars al volop in bloei staan, zo meldt de vzw achter de bomentuin woensdag.

Arboretum Kalmthout staat bekend om haar winterbloeiende planten. De arboretumtuin staat op dit ogenblik al volop in bloei. "Sneeuwklokjes, Helleborus, winterzoet, sneeuwbal, hazelaars, elzen en vele andere planten pronken met hun mooiste bloemen, maar het bekendst en meest bijzonder zijn de toverhazelaars (Hamamelis)", zo luidt het.

In het domein groeit de grootste verzameling toverhazelaars van Europa. Er groeien er meer dan 120, waarvan enkele behoren tot de grootste en oudste die gekend zijn. Ze bloeien met ontelbare friemelbloempjes op de kale takken van de grote struiken in warme kleuren geel, oranje en rood. Vele verspreiden een erg zoete of sterk kruidige en aangename geur. Door de milde winter staan vele van deze winterbloeiende planten veel vroeger in bloei dan gebruikelijk. Speciaal daarom gaat de arboretumtuin dit weekend al open voor bezoek.

Volgens de vzw komen bezoekers uit heel Europa het spektakel bewonderen. De verwachte winterprik met sneeuw die er binnen enkele dagen aankomt, vormt voor de toverhazelaar geen probleem. "Hij bezit namelijk een soort natuurlijk antivries waardoor de vorst er geen vat op heeft. Bovendien rollen de serpentine-achtige bloemblaadjes zich 's avonds volledig op tot aan de tak, alweer om zich te beschermen tegen de koude", klinkt het nog.

Vanaf zaterdag 12 januari is het arboretum dagelijks open van 10 tot 17 uur. Een volwassene betaalt 6 euro voor een ticket (op zondag 7 euro), kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen.

Foto WF

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio