Vlaams Belang reageert fel op PVDA  tijdens installatie districtsraad

Vlaams Belang reageert fel op PVDA+ tijdens installatie districtsraad

Vlaams Belang reageert fel op PVDA+ tijdens installatie districtsraad

Print
Antwerpen - Bij de installatie van de districtsraad van Antwerpen hebben een allochtone vrouw met een hoofddoek en een jood met een keppeltje dinsdagavond de eed afgelegd. De hoofddoek van het PVDA+- raadslid lokte fel protest uit van Vlaams Belang, die PVDA+ “een pro-islampartij” noemde.

In een bomvolle zaal legden de 33 raadsleden de eed af. Onder hen ook Karima Amaliki (PVDA+), mét hoofddoek. “Ik heb altijd een hoofddoek gedragen. Dat is mijn identiteit. Voor mij is het een grote eer om als verkozene een hoofddoek te kunnen dragen. Het taboe moet doorbroken worden. Iemand met een hoofddoek is ook een mens met ideeën”, aldus Amaliki.

STANDPUNT: 'Waarom zou een politica geen hoofddoek mogen dragen?'

Vlaams Belang-fractieleidster Hilde De Lobel zei zich als vrouw beledigd te voelen. “Ik stel vast dat moslimverkozenen van plan zijn onze raadzalen te misbruiken om het dragen van de hoofddoek te promoten en daarmee de onverdraagzame, achterlijke en vrouwonvriendelijke ideologie van de radicale islam een platform willen geven”, aldus De Lobel. Haar voorzitter Gerolf Annemans had de eedaflegging met hoofddoek eerder op de dag een provocatie genoemd en PVDA+ een pro-islampartij.

Het protest van De Lobel leidde in de raadszaal tot afkeuring bij de talrijk opgekomen PVDA+-sympathisanten. Namens de partij zei Nadine Peeters niet verbaasd te zijn dat het Vlaams Belang de hoofddoek van Amaliki aangrijpt “om hun verhaal van verdeeldheid en islamofobie te promoten”.

Keppeltje

Veel belangstelling was er ook voor de eedaflegging van Samuel Markowitz (Open Vld). De joodse man benadrukte dat een keppeltje aangeeft dat er “een hoger iets” is en “geen manier om aan te geven dat we beter zijn dan iemand anders. Wat we zeggen is belangrijker dan wat we dragen. Ik draag mijn keppeltje trouwens altijd.”

De districtsraad stelde het nieuwe college van N-VA, Groen en Open Vld aan. Districtsvoorzitter Zuhal Demir (N-VA) zal de raad niet voorzitten. Er werd bewust gekozen voor een aparte voorzitter om de neutraliteit van de agenda te behouden en de lokale democratie te versterken, verklaarde ze. Demir benadrukte dat het raadsvoorzitterschap van Marco Laenens (N-VA), die met een grote meerderheid tot voorzitter werd verkozen, geen bezoldigd mandaat is. Naast Demir bestaat het college uit Lieve Stallaert (Groen), Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), Paul Cordy (NVA) en Tom Van den Borne (Groen). Sp.a en CD&V benadrukten dat ze als aparte fracties op een constructieve manier oppositie zullen voeren.

Peter Simoens

Foto: FRBE

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio