Muzieksmaak jongere zegt iets over risico op criminaliteit

Muzieksmaak jongere zegt iets over risico op criminaliteit

Muzieksmaak jongere zegt iets over risico op criminaliteit

Print
Kinderen die vanaf hun twaalf jaar naar heavy metal, gothicmuziek, gangsta rap of harde house luisteren, hebben een grotere kans om kleine criminele feiten te plegen.

Althans, dat is wat Nederlandse onderzoekers Jeugd en Gezin Tom ter Borgt en Loes Keijsers concluderen uit hun studie aan de Universiteit van Utrecht. Het onderzoek verscheen in gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics.

Voorspeller

De onderzoekers gingen ervan uit dat probleemgedrag op jongere leeftijd de belangrijkste graadmeter was voor negatief gedrag later. Hun studie spreekt dat tegen.

"Muziekvoorkeur bleek een ijzersterke voorspeller. Als ik vandaag weet waar een 12-jarige naar luistert, kan ik tot 25 procent zeker voorspellen of die ooit crimineel gedrag zal vertonen. Dat is een sterkere samenhang dan die tussen roken en longkanker krijgen", legt Keijsers uit.

Opmerkelijk is dat vooral metal, gothic, punk, hiphop, trance en harde house een vergroot risico op klein crimineel gedrag met zich meebrengen. Dan gaat het om feiten als winkeldiefstal, vandalisme of caféruzies.

"Kinderen die de voorkeur gaven aan de top 40, klassiek of jazz, vertoonden later weinig tot geen probleemgedrag", merkt Keijsers op.

Volgens het onderzoekersduo krijgen kinderen in hun adolescentie weinig ruimte om de regels te overtreden en zien ze in hun eigen muziek een eerste stukje vrjiheid. Verbieden zou ook averechts werken.

"Muziek heeft ook veel positieve functies. Het is goed voor je gemoed, om te leren omgaan met problemen en voor je kijk op de wereld", geeft Keijsers nog mee. Het klein crimineel gedrag zou overigens meestal van voorbijgaande aard zijn.

MCe
Archieffoto

.

Nu in het nieuws