Somers zet in op regionaal netwerk nummerplaatherkenning

Somers zet in op regionaal netwerk nummerplaatherkenning

Somers zet in op regionaal netwerk nummerplaatherkenning

Print
Mechelen - Mechels burgemeester Bart Somers wil nagaan of het mogelijk is om een regionaal netwerk van camera's met nummerplaatherkenning uit te bouwen. Daarvoor nodigt hij eind deze maand negen burgemeesters uit voor een overleg. Die staan niet weigerachtig.
De stad Mechelen gebruikt de zogenaamde ANPR of automatische nummerplaatregistratie ondertussen al een tijdje. Ze controleren maandelijks 16 miljoen nummerplaten, en met succes. "Vooral in de strijd tegen rondtrekkende dadersbendes zijn de camera's een grote hulp voor onze politie", stelt Somers (Open Vld). Maar aan dat technisch vernuft hangt ook een prijskaartje. In camera's op 20 vaste locaties aan de invalswegen en nog eens zes mobiele toestellen in de patrouillewagens werd 1,2 miljoen euro geïnvesteerd.

De voorbije weken hebben heel wat randgemeenten interesse getoond in het project. Al is het de kostprijs die afschrikt. Bart Somers denkt daar nu een oplossing voor te hebben. "Als gemeenten die camera's samen aankopen, kunnen ze ook betere prijzen afdwingen bij de leverancier", stelt hij. En de Mechelse burgemeester ziet nog meer voordelen. "Als een gemeente zoals Willebroek ook camera's plaatst, moet ze dat niet meer doen op de invalswegen aan onze grens. Het geld kan ze dan gebruiken voor een andere locatie, bijvoorbeeld een sluipweg", legt Somers uit.

Een andere troef is de uitwisseling van informatie over verdachte voertuigen. "Als Zemst camera's aan de op- en afrit van de E19 betekent dat een extra dekking. Wij creëren als het ware een extra veiligheidsgordel. Tegelijk zouden wij de eerste regio zijn die het netwerk op zo'n grote schaal uitbouwt", vertelt Bart Somers. Om de mogelijkheden af te tasten, nodigt hij de burgemeesters van negen gemeenten op 25 januari uit voor een overleg. Dat zijn alle randgemeenten die grenzen aan Mechelen: Bonheiden, Boortmeerbeek, Sint-Katelijne-Waver, Rumst, Willebroek, Kapelle-op-den-Bos en Zemst. "Maar ook de collega's van Kampenhout en Steenokkerzeel van de zone Kastze. Wij hebben namelijk vastgesteld dat heel wat criminelen onze stad via het zuiden bereiken", legt de Mechelse burgemeester uit.

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio