Seks & Relaties

Deze muziekstijlen maken je kind "crimineel"

Print

Deze muziekstijlen maken je kind crimineel

Een kind dat op zijn twaalfde al een voorkeur heeft voor gangsterrap of gothicmuziek pleegt voor zijn zestiende vaker een winkeldiefstal. Tot die opmerkelijke conclusie kwamen twee Nederlandse onderzoekers van Jeugd en Gezin aan de Universiteit van Utrecht na het bestuderen van meer dan 300 jongeren gedurende 4 jaar.

"Kinderen die op hun twaalfde al luisteren naar heavy metal, gothicmuziek, gangsta rap en harde house, lopen meer risico om kleine criminele feiten te plegen wanneer ze 16 zijn", vertellen de onderzoekers in een krant van Corelio.

"Muziekvoorkeur bleek een ijzersterke voorspeller. Als ik vandaag weet waar een 12-jarige naar luistert, kan ik tot 25% zeker voorspellen of die ooit crimineel gedrag zal vertonen. Dat is een sterkere samenhang dan die tussen roken en longkanker krijgen."

Gevaarlijke muziekstijlen

De risicomuziekstijlen blijken punk, metal, gothic, hiphop en harde house of trance te zijn. Meestal gaat het over klein crimineel gedrag zoals winkeldiefstal, vandalisme of caféruzies. "Kinderen die de voorkeur geven aan de top 40, klassiek of jazz vertonen later weinig tot geen probleemgedrag."

"Verbieden om naar die muziek te luisteren is geen optie, dat werkt averechts. Muziek heeft ook een positieve functie. Het is goed voor je gemoed, om te leren omgaan met problemen en voor je kijk op de wereld. Meestal gaat dit soort crimineel gedrag trouwens over: als de jongeren volwassen worden, is het afgelopen met diefstalletjes of vechtpartijen."

Photo News

NIET TE MISSEN