Dossier Ford Genk

Ford-directie: "Arbeiders vandaag betaald"

Ford-directie: Arbeiders vandaag betaald

Ford-directie: "Arbeiders vandaag betaald"

Print
Volgens de directie van Ford Genk is momenteel 95 procent van de werknemers die de ochtendploeg moeten bemannen, aanwezig. Ze zijn aan het werk en worden dus ook door Ford betaald. "Maar dit uiteraard zo lang de voorraad van onderdelen strekt", aldus woordvoerder Jo Declercq.

Een groep van een vijftigtal mensen blokkeert nog de toegang naar de toeleveranciers.

Lees ook:
Woordenwisselingen tussen stakers en werkwilligen
Ford-arbeiders starten productie voor korte tijd op

85 wagens

Eens er voldoende mensen aan de band hadden postgevat, werd de band in de Genkse autofabriek woensdagochtend opgestart.

"Intussen is 95 procent van onze mensen aan het werk", zegt Declercq. "Het spreekt voor zich dat zij voor hun prestaties door Ford worden vergoed en dus een normaal loon krijgen voor de gewerkte uren."

Er zouden onderdelen voorradig zijn om zowat 85 auto's te produceren. Pas als er 100 procent zekerheid is dat er geen nieuwe onderdelen meer zullen binnenkomen, zullen er mensen naar huis worden gestuurd. "Voorlopig is dat niet het geval. We volgen de situatie op de voet. Er blijft nog hoop dat we toch zullen kunnen voortwerken", aldus Declercq.

Confrontatie?

Alles hangt af van de vastberadenheid van een harde kern van zowat vijftig mensen die de toegang naar de toeleveranciers afgesloten houden.

De politie is ter plaatse, maar houdt van op afstand een oogje in het zeil. Voorlopig is niemand geneigd om - desnoods met harde hand - de blokkades op te heffen, al hebben de militanten aan de stakingspost al aangegeven niet bang te zijn voor een confrontatie.

Belga
Foto TP