"Strijd tegen schijnhuwelijken faalt"

Strijd tegen schijnhuwelijken faalt

"Strijd tegen schijnhuwelijken faalt"

Print
In de provincie Antwerpen zijn in 2012 slechts 11 schijnhuwelijken nietig verklaard. Dat is 3,5% van het totale aantal vastgestelde schijnhuwelijken. De N-VA vraagt om actie. Dat schrijft

Het aantal nietigverklaringen van schijnhuwelijken is overal in België sinds 2009 elk jaar gedaald. De afname is het grootst in Antwerpen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.

Nog opmerkelijker is dat slechts een fractie van de vastgestelde schijnhuwelijken nietig wordt verklaard. Bovendien trekt de Dienst Vreemdelingenzaken na een nietigverklaring niet systematisch de verblijfsvergunning in.

De N-VA vraagt om een strengere wet met meer handhaving. “Staatssecretaris Maggie De Block en minister van Justitie Annemie Turtelboom moeten de bestaande middelen beter toepassen en hun aangekondigde verstrengingen van de wet sneller aan de Kamer voorleggen”, vindt Kamerlid Theo Francken (foto). “Bovendien moet de strafmaat omhoog. Dat vinden de procureurs-generaal trouwens ook.”

N-VA-Kamerlid Zuhal Demir, de nieuwe districtsvoorzitter van Antwerpen, wil dat naast schijnhuwelijken ook de gearrangeerde huwelijken worden aangepakt. “Niet elke traditie is een goede traditie”, zegt zij. “Nogal wat gearrangeerde huwelijken die we vandaag om traditionele redenen gedogen, voldoen perfect aan dezelfde criteria als schijnhuwelijken. De grens tussen traditie en fraude wordt dan wel heel dun. Ook die huwelijken moeten we aanpakken.”

Lees ook: Lanjri: "Wet die schijnhuwelijke bestraft is flop"

LM, MLES
Foto Belga

Nu in het nieuws