Dossier Ford Genk

1 / 5

Ford-arbeiders starten productie voor korte tijd op

Zoals gevreesd waren de wegen naar de vier voornaamste toeleveranciers van Ford Genk woensdagochtend omstreeks 5 uur uur al helemaal geblokkeerd. Zo'n 250 actievoerders verhinderen dat er werkwilligen ter plaatse kunnen geraken. Die konden wel langs een andere weg de fabriek betreden maar het is nog onduidelijk hoelang zij nog kunnen werken.

drombouts

Dinsdagavond hadden militanten van de vier toeleveranciers die via de conveyor met de fabriek verbonden zijn, opgeroepen om de bedrijven Syncreon, Lear, IAC en SML vandaag te blokkeren. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst die door ruim 300 werknemers werd bijgewoond.

De Genkse burgemeester Wim Dries, die de piketten van Ford regelmatig bezoekt, trachtte de gemoederen te bedaren maar dat mocht niet baten.

Met brandende autobanden en houten paletten is de toegang naar de vier ondernemingen langs zowel de voor- als achterzijde helemaal geblokkeerd. Naar schatting 250 mensen zijn al sinds vannacht in de weer om de blokkades op te werpen. Er kan dus zeker niet gewerkt worden.

Bij Ford Genk, dat voor de onderdelen afhankelijk is van deze vier toeleveranciers, werd de band omstreeks 8 uur heropgestart maar de voorraad kan die slechts twee uur draaiende houden.

Stakingsgeld

Nu de werknemers van de toeleveranciers niet aan het werk gaan, vallen ze waarschijnlijk zonder inkomen. De kans dat een staking zou worden erkend, is klein. Stakingsgeld wordt pas uitbetaald als een voorstel met twee derde van de stemmen wordt verworpen.

De vakbonden zitten momenteel samen voor "hoog overleg" om te bepalen wat er nu moet gebeuren.

Lees ook: Woordenwisselingen tussen stakers en werkwilligen

CN/GC/B Foto's TP/KH