Tokio, Istanboel en Madrid willen Olympische Spelen 2020 organiseren

Tokio, Istanboel en Madrid willen Olympische Spelen 2020 organiseren

Tokio, Istanboel en Madrid willen Olympische Spelen 2020 organiseren

Print
Tokio, Istanboel en Madrid hebben maandag officieel hun kandidatuur voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2020 ingediend bij de hoofdzetel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Lausanne. Binnen acht maanden valt de beslissing.

De Japanse delegatie bracht de voetbalster Homare Sawa mee, kapitein van wereldkampioen Japan en winnares van de Gouden Bal 2012. Istanboel werd vertegenwoordigd door zijn burgemeester, Kadir Topbas, en de voorzitter van de kandidatuur, Hasan Arat. Voor Madrid maakten de drie Spaanse IOC-leden, onder wie Juan Antonio Samaranch junior, de verplaatsing.

Deze stap in de toewijzingsprocedure voor de gaststad van de Olympische Spelen in 2020 komt 18 maanden na de intentieverklaring van vijf steden. Bakoe en Doha werden in mei 2012 niet weerhouden door het IOC.

Stemming

De drie finalisten zullen nu het bezoek van de evaluatiecommissie van het IOC voorbereiden. Onder leiding van de Brit Craig Reedie komt de commissie van 4 tot 7 maart naar Tokio, van 18 tot 21 maart naar Madrid en van 24 tot 27 maart naar Istanboel.

Het rapport van deze commissie wordt verwacht in juni. Dit document wordt dan geconsulteerd door de IOC-leden, die de kandidaten op 4 juli in Lausanne zullen horen. De eigenlijke stemming is voorzien op een IOC-congres op 7 september 2013 in Buenos Aires.

Belga

Foto: PN (Winterspelen in Canada in 2010)

Meer sportnieuws