Seks & Relaties

Gun jezelf de nodige mislukkingen

Print

Gun jezelf de nodige mislukkingen

Schiet er ook niet veel meer over van je goede voornemens? Geen probleem. Onze zoektocht naar geluk is veel te krampachtig. Voor mislukkingen en uitschuivers is vandaag meestal gewoon geen plaats. Onterecht, betoogt de Britse columnist Oliver Burkeman.

Allemaal willen we gelukkig worden. En daar doen we veel voor. We geven geld uit aan goed advies en zelfhulpboeken. Maar vaak blijven we gefrustreerd achter, omdat de goede raad toch niet deed wat we ervan verwachtten. Wat doen we dan verkeerd? Over die vraag boog de Britse columnist Oliver Burkeman zich in Tegengif. Met als ondertitel 'Geluk voor mensen die een hekel hebben aan positief denken' schrijft hij een aantal richtlijnen voor om je staande te houden in een wereld waar je platgemept wordt met geluksadvies.

Grootste pluspunt van het boek, dat alle zweverige geluksboeken moeiteloos naar huis speelt: tijdens zijn zoektocht toetst Burkeman zijn ideeën aan wetenschappelijk bewijsmateriaal, en trekt hij paralellen met onder meer het stoïcisme van Seneca. En wat blijkt? In wezen is het simpel, of kan het simpel zijn. In plaats van de hele tijd te focussen op positieve gedachten, is het beter om ook negatieve ervaringen een plaats te geven. Af en toe eens mislukken is niet slecht. Onzekerheid hoort bij het leven, en kan je net als twijfel ook op een positieve manier inzetten.

Toegegeven, het klinkt als verkapte new age, maar Burkeman is er mooi in geslaagd om zijn boek heel dicht tegen de werkelijkheid te houden. Net het feit dat hij ook de onhaalbare doelen van onze westerse manier van leven op humoristische wijze doorprikt - 'economische groei zorgt niét noodzakelijk voor een gelukkigere samenleving' - maakt dat zijn richtlijnen voor een gelukkiger leven langer blijven hangen. En vooral ook gemakkelijker toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Doe er vooral je voordeel mee.

Oliver Burkeman, Tegengif, Ambo, 236 p., 19,95 euro

NIET TE MISSEN