1 / 2

"Assad is verantwoordelijk voor doden en verdrukking"

De speech van de Syrische president Bashar al-Assad stoot in eigen land en daarbuiten op grote afkeuring. Zijn ijdele beloftes voor hervormingen houden niemand voor de gek, concludeert de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

fvranckx

Lees ook: Assad wil nationale dialoog om conflict in Syrië op te lossen

In zijn eerste toespraak sinds juni deed Assad zijn plan voor een oplossing van het conflict uit de doeken. Daarvoor moet volgens hem eerst de internationale steun aan de "terroristen" stoppen. "Zij zijn de vijanden van het volk, de vijanden van God", sprak Assad over de rebellen. Pas daarna kan volgens hem het ingrijpen van het Syrische leger stoppen, maar de soldaten behouden wel het recht om de belangen van de staat te verdedigen. Daarop kunnen parlementaire verkiezingen en een nieuwe regering volgen.

"Assad is verantwoordelijk voor de doden en voor de verdrukking die heel Syrië verslindt. Zijn ijdele beloftes voor hervormingen houden niemand voor de gek", stelt Didier Reynders na de speech.

"De toespraak van Assad bevat geen enkele bewustwording", zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle. "In plaats van de martelaar te spelen, moet hij de weg vrijmaken voor een overgangsregering en een nieuwe politieke start voor Syrië." Ook zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu vindt dat de president niets nieuws heeft gezegd. "Er moet snel een overgangsperiode komen via gesprekken met vertegenwoordigers van de Syrische natie."

Volgens de Syrische oppositie was de toespraak nochtans vooral op het buitenland gericht. De Nationale Coalitie, het voornaamste platform van de oppositie, heeft alleszins geen enkele intentie om op de voorstellen in te gaan. "Het doel van de Syriërs is om hem uit het land te krijgen en ze hebben daarvoor al meer dan 60.000 martelaars verloren (...) Ze hebben al die opofferingen niet gebracht voor het behoud van het tirannieke regime", aldus woordvoerder Walid al-Bunni.

Belga Foto's AFP

MEER OVER Didier Reynders

Nu in het nieuws