Reynders roept ambassadeur die geen Frans sprak tijdens receptie terug

Reynders roept ambassadeur die geen Frans sprak tijdens receptie terug

Reynders roept ambassadeur die geen Frans sprak tijdens receptie terug

Print
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept de Belgische ambassadeur in Congo-Brazzaville terug naar Brussel. Ambassadeur Jan De Bruyne had tijdens een ontvangst van Belgische zakenlui kritiek gegeven op het regime in Congo, terwijl een ambassadeur zich terughoudend moet opstellen.

Eind december zou De Bruyne tijdens een missie georganiseerd door Flanders Export and Trade (FIT) enkel Nederlands hebben gesproken. Hij zou zich, volgens getuigen, daarbij ook minachtend hebben uitgelaten over het land en de president.

De ambassadeur, die een N-VA-etiket wordt toegedicht, zei dat hij geen Frans had gesproken omdat de enkele Franstalige zakenmensen die aanwezig waren perfect Nederlands spraken. Hij ontkende ook dat hij choquerende dingen had gezegd.

Frans

Reynders haalt de ambassadeur nu terug. "Hij zal de diplomatie niet verlaten, maar hij zal ons land niet langer vertegenwoordigen in Brazzaville. Daarvoor moet je immers aanvaard zijn door de autoriteiten van het land en ik heb begrepen dat dit niet langer het geval is", zei Reynders zondag op RTL-TVi.

De minister van Buitenlandse Zaken vindt dat de ambassadeur ook "enkele woorden" in het Frans had moeten spreken. "Maar het tweede element is belangrijker, namelijk het naast zich neerleggen van de plicht tot terughoudendheid. Dat breekt de banden met een land."

Lees ook: "Terugroepen ambassadeur lijkt afrekening"

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws