Tom Colsoul pakt eerste etappezege bij de vrachtwagens

De Dakar 2013 is zaterdag in het Peruviaanse Lima uitstekend gestart voor het Nederlands-Belgische team van Gerard De Rooy, Tom Colsoul en Darek Rodewald. Het IVECO-trio won immers meteen de openingsetappe bij de vrachtwagens over dertien km tegen de klok en was aan de aankomst zestien seconden sneller dan de Nederlandse Hans Stacey (IVECO).

fvranckx

"Eerste rit, eerste zege", aldus Colsoul, die vorig jaar de eindzege pakte bij de vrachtwagens. "Dit is een goed begin. We hebben hard gereden waar het kon en opgelet waar nodig. Zo waren er toch drie zeer verraderlijke plaatsen bij waar je alles naar de vaantjes kan rijden. Morgen wordt de eerste echte test. We verwachten een snelle rit en behouden de tactiek van vandaag, aanvallen. De eerste drie dagen zijn relatief makkelijk, nadien begint het ernstige werk. Over de 250 km verbindingsrit hebben we bijna vier en een half uur gereden. Ik dacht dat ik bij de start in Buenos Aires alles gezien had maar vandaag overtrof alles. Een kilometerslange mensenzee langs twee kanten van de weg".

Jurgen Damen werd samen met de Nederlanders Peter Versluis en Harry Schuurmans (MAN) zesde. "Het ging behoorlijk goed, al kon het nog iets beter. In de duinen hebben we de motor één keer laten afslaan waardoor we 15 seconden verliezen. Twee duinen volgden te kort op elkaar, we zaten te hoog in versnelling waardoor we even stil vielen. Voor morgen is de boodschap zo hard mogelijk rijden en toch voorzichtig zijn. Moet lukken!"

Belga

Meer sportnieuws