Peeters: "Eerst staatshervorming invullen"

Peeters: Eerst staatshervorming invullen

Peeters: "Eerst staatshervorming invullen"

Print
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vindt niet dat de verkiezingen van 2014 over een nieuwe, nog verregaandere staatshervorming moeten gaan. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag. Peeters meent dat de prioriteit moet gaan naar de uitvoering van de zesde staatshervorming. Hij meent ook dat Vlaanderen binnen België een toekomst heeft.

De N-VA wil van de omslag naar het confederalisme, waarbij Vlamingen en Franstaligen vastleggen wat ze nog samen willen doen, de inzet maken van de verkiezingen van 2014. Partijvoorzitter Bart De Wever herhaalde dat zaterdagavond nog maar eens in zijn nieuwjaarstoespraak.

Lees ook "In 2013 confederalisme voorbereiden"

Peeters zit niet op dezelfde lijn als zijn Vlaamse coalitiepartner. De zesde staatshervorming, waarover ruim een jaar geleden een akkoord is gesloten, moet eerst worden uitgevoerd en de deelstaten moeten uitmaken hoe ze de nieuwe bevoegdheden die ze krijgen invullen, zei de Vlaamse regeringsleider.

"Het volstaat niet om een vlag in de grond te planten. Je hebt voor verdere stappen opnieuw het akkoord van alle partijen nodig", zegt Peeters. Een mogelijke volgende staatshervorming sluit Peeters niet uit. "In de mate dat het efficiëntieverhogend werkt en dat binnen een Belgisch kader", zei hij.

Belga

Foto Jan Van der Perre

.

Nu in het nieuws