Noord-China kampt met koudste winter in bijna 30 jaar

In de Noord-Chinese regio Binnen-Mongolië heerst de koudste winter in bijna dertig jaar, met temperaturen die onder min 40 graden Celsius doken. Ongeveer 260.000 mensen hebben hulp nodig, aldus de Chinese staatsmedia zondag.

ikerremans

Sinds december kwamen bij de koudegolf al minstens twee mensen om het leven. Ook het vee lijdt zwaar onder de kou, met het verlies van ongeveer 180.000 dieren, aldus het persagentschap Xinhua. Meer dan 3.700 mensen moesten geëvacueerd worden.

De Chinese weerdienst liet zaterdag weten dat de gemiddelde wintertemperaturen in het land de laagste zijn in 28 jaar. In drie noordoostelijke provincies, die aan het Russische Siberië grenzen, viel de gemiddelde temperatuur naar min 15 graden. In delen van Binnen-Mongolië daalde het kwik naar min 40 graden. Bovendien ligt er een halve meter sneeuw op de Grote Hinggan-bergketen.

Xinhua meldt ook dat in Mongolië, de onafhankelijke staat die grenst aan de Chinese regio, temperaturen lager dan min 50 graden werden opgemeten. Volgens de Mongolische regering ligt de sneeuw er 1,3 meter hoog.

Foto EPA