Groen: "Vanackere moet veilig spaarproduct lanceren"

Groen gaat niet akkoord met de aanmoediging van minister van Financiën Steven Vanackere om spaarders richting risicokapitaal te drijven. "Via Belfius zou hij een veilig spaarproduct kunnen lanceren om kmo's aan kredieten te helpen", zegt Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke.

ikerremans

Het voorbije jaar is er 20 miljard euro bijgekomen op de Belgische spaarboekjes. Minister van Financiën Steven Vanackere wil de spaarders aanmoedigen meer te investeren in risicodragend kapitaal. Hij wil aandelen fiscaal aantrekkelijker maken opdat gezinnen de overstap van het spaarboekje naar aandelen zouden maken en bedrijven meer zuurstof krijgen.

Groen gaat niet akkoord. "Wij stellen voor een veilig spaarproduct te creëren bij de banken waarvan het geld gericht wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld duurzame, innovatieve bedrijven", zegt Stefaan Van Hecke. "Een dergelijk spaarboekje zou dan bijvoorbeeld 0,50 tot 0,75 procent meer kunnen opbrengen dan een doorsnee spaarrekening."

"Wat Vanackere daarentegen voorstelt is de spaarder aan te zetten met overheidssteun te investeren in risicoproducten. Veel mensen hebben echter al geld verloren aan onder meer Dexia en willen nu een veilig product."

Van Hecke wijst erop dat de regering via Belfius snel een veilig spaar- en investeringsproduct zou kunnen lanceren.

Foto Belga

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio