Tal van vermisten bij bosbranden op Tasmanië

Print

Tal van vermisten bij bosbranden op Tasmanië

Verschillende personen zijn op het eiland Tasmanië, dat met felle bosbranden te kampen heeft, als vermist opgegeven. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Een honderdtal woningen werd door de vlammen volledig in de as gelegd.

De branden op het eiland ten zuiden van Australië ontstonden vrijdag. Het land wordt getroffen door een hittegolf, die het kwik tot meer dan 40 graden deed stijgen op Tasmanië. De regio heeft doorgaans een koeler klimaat dan de rest van Australië. Volgens de autoriteiten zijn de temperaturen gedaald in vergelijking met de piek van 41,8 graden die vrijdag werd opgemeten. Dat was overigens een record in Hobbart sinds 1880.

Dat betekent niet dat de branden intussen zijn uitgeroeid, wel integendeel. De brandweer bestreed zondag "honderden kilometers ongecontroleerde branden". "Het zal nog enkele dagen duren", voorspelde brandweerchef Mike Brown. De politie trok in de dorpen Dunnaley en Boomer Bay van deur tot deur om vermiste personen terug te vinden. Meer dan 3.000 mensen moesten hun woning ontvluchten.

In andere regio's in Australië, die eveneens met een hittegolf kampen, ontstonden eveneens branden. In februari 2009 viel de regio rond Melbourne ten prooi aan vernietigende branden. Daarbij vielen toen 173 doden, meer dan 400 gewonden en werden zowat 2.000 woningen vernield.

Foto Reuters en AFP

.

Nu in het nieuws