Meer vliegtuigen met wifi in 2013

Meer vliegtuigen met wifi in 2013

Meer vliegtuigen met wifi in 2013

Print
Dit jaar moet de doorbraak van draadloos internet op lijnvluchten er eindelijk komen. Wifi-technologie op vluchten bestaat al zes jaar, maar is nog lang niet standaard. Ondanks de strenge regels rond wifi, door de mogelijke invloed op de navigatiesystemen, mogen luchtvaartmaatschappijne wel draadloos internet aanbieden. Dat meldt De Tijd.

Satellieten en grondstations zorgen voor een draadloos netwerk in de cabine. Gespecialiseerde providers als On-Air, Gogo, Tenelor en Row 44 zorgen voor zo'n infrastructuur, maar die vraagt om een serieuze investering van luchtvaartmaatschappijen. Per vliegtuig kan dat al gauw 100.000 euro kosten. Die investering verhaalt de vliegtuigmaatschappij dan op de reiziger door wifi aan boord duur te maken.

Lufthansa bood de dienst twee jaar geleden al aan en rekende de reiziger 10,95 euro aan per uur of 19,95 euro voor een dagpas. Om die reden is de technologie in amper zeven procent van de Amerikaanse vliegtuigen beschikbaar. Voor Europa geldt vermoedelijk hetzelfde.

De verandering dit jaar komt er omdat autoriteiten zich soepeler gaan opstellen om vliegtuigmaatschappijen de juiste vergunningen te geven. Zo gaat de Amerikaanse regulator FCC de aanvraagprocedure halveren. Daarnaast neemt de vraag bij reizigers almaar toe, samen met het aantal tablet- en smartphonegebruikers.

In Europa heeft Air France-KLM concrete plannen, Brussels Airlines niet.

MCe
Archieffoto

.

Nu in het nieuws