Weinig Belgen betaalden 'rijkentaks'

Tot nu toe hebben 81.500 de zogenaamde 'rijkentaks' betaald op hun roerend vermogen. Het gaat om de bijkomende heffing van 4 procent op rente-inkomsten die rechtreeks betaald kon worden aan de bank in ruil voor anonimiteit tegenover de fiscus, een maatregel ingevoerd door de regering-Di Rupo.

fvranckx

Bij de vier grootbanken in België betaalde amper 1 tot 1,5 procent van de particuliere klanten de extra belasting, zo blijkt uit een enquête van De Standaard.

Nochtans konden landgenoten door 21 procent roerende voorheffing plus 4 procent rijkentaks te betalen op bijvoorbeeld hun kasbons vermijden dat ze op hun belastingaangifte moeten vermelden dat ze meer dan 20.020 euro verdienden aan alle roerende inkomsten.

Bij BNP Paribas-Fortis betaalden 26.000 klanten de taks, bij ING 22.000, bij KBC 18.000 en bij Belfius 15.500. In totaal zou het aantal oplopen tot maximum 100.000 betalingen. Erg weinig maar wel verwacht omdat de klanten liever anoniem wensen te blijven, klinkt het.

Voorlopig heeft de regering nog geen echte opvolger gevonden voor de 'rijkentaks', die achteraf gezien overbodig bleek omdat de aangifte van roerende inkomsten vanaf dit jaar verlicht werd.

Foto PhotoNews

Vastgoed

Jobs in de regio