"Cordon doorbroken in Lebbeke en Buggenhout"

Cordon doorbroken in Lebbeke en Buggenhout

"Cordon doorbroken in Lebbeke en Buggenhout"

Print
Buggenhout - Zowel in Buggenhout als Lebbeke is een mandataris van Vlaams Belang verkozen in de politieraad, respectievelijk met steun van CD&V en N-VA. Dat bevestigt Steven Creyelman (foto), persverantwoordelijke Vlaams Belang regio Dendermonde-Sint-Niklaas.

In Buggenhout hebben CD&V en Vlaams Belang een gemeenschappelijke voordrachtsakte voor de OCMW-raad ingediend, waarbij de vierde kandidaat van de lijst de laatste drie jaar van de legislatuur opgevolgd zou worden door een Vlaams Belang-mandataris. De twee partijen haalden echter onvoldoende stemmen daarvoor, maar konden er via de stemprocedure wel voor zorgen dat Rosette Buys (Open Vld) niet verkozen raakte in de OCMW-raad en dus niet onmiddellijk voorzitter kan worden.

"De meerderheid (CD&V en Open Vld, red.) rekende erop om de oppositie tegen elkaar uit te spelen met hulp van het cordon, maar dat is hen niet geluk", klinkt het. Vlaams Belanger Steven Creyelman raakte wel verkozen voor de politieraad. Burgemeester Tom Van Herreweghe (CD&V) is niet bereikbaar voor commentaar.

In buurgemeente Lebbeke is Vlaams Belanger Gunther Buggenhout verkozen als politieraadslid, met steun van N-VA. In ruil daarvoor steunde Vlaams Belang de kandidaturen van N-VA voor de OCMW-raad. N-VA lijsttrekker en kamerlid Karel Uyttersprot zegt dat er "bij zijn weten" geen afspraak was. "Het gaat om geheime stemmingen en ik weet voor wie ik gekozen heb", aldys Uyttersprot. "Ik heb in eer en geweten gestemd voor N-VA."

Burgemeester François Saeys (Open Vld), die een coalitie met CD&V vormt, reageert kort: "Vlaams Belang wordt gecatalogeerd bij de niet-democratische partijen, maar blijkbaar nemen bepaalde partijen daar geen aanstoot meer aan."

Archieffoto Joris Herregods

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio