N-VA-verkozene zit gemeenteraad voor (fotoalbum + reacties)

De nieuwe Mechelse gemeenteraad voor de komende zes jaar is woensdagavond plechtig geïnstalleerd. Op KV Mechelen-voorzitter Johan Timmermans na hebben alle 43 raadsleden de eed afgelegd.

jatimmermans

De samenstelling van de raad is in meer dan één opzicht vernieuwd. Zo zijn er maar liefst twintig nieuwkomers die voor het eerst zetelen. Nog een nieuwigheid is dat het niet langer burgemeester Bart Somers (Open Vld) is die de maandelijkse vergaderingen van de gemeenteraad voorzit. Die eerst valt nu te beurt aan Chris Backx van N-VA, advocaat en een van de nieuwkomers.

Backx: "Het belang van steden in het verstedelijkte Vlaanderen neemt toe. Het is een mooie basis om in een stad als Mechelen het niveau van dorpspolitiek te overstijgen en als het ware een stedelijk parlement te installeren."

Met 32 van de 43 zetels beschikken de stadslijst Vld-Groen-m+, N-VA en CD&V over een ruime meerderheid. Somers krijgt als eerste schepen Marc Hendrickx van N-VA naast hem, en Walter Schroons (CD&V) als tweede schepen. Caroline Gennez (sp.a), de vorige eerste schepen, verhuist met haar partij naar de oppositiebanken. Samen met Vlaams Belang, dat het voortaan met drie raadsleden moet stellen. Tot eind vorig jaar waren er dat nog elf.

Lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Mechelen.

Beluister hier de reacties van enkele raadsleden:

Bart Somers

Caroline Gennez

Marc Hendrickx

Frank Creyelman

Walter Schroons

SVH

Foto Patrick Hattori

MEER OVER Bart Somers

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio