Al minstens 60.000 doden in Syrië

In de bijna twee jaar woedende burgeroorlog in Syrië zijn volgens VN-cijfers minstens 60.000 mensen gedood. Dat blijkt uit onderzoek van experten, aldus de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, woensdag in Genève.

tmas

Pillay acht vooral het Assad-regime, maar ook de rebellen, verantwoordelijk voor de doden. "Dit enorm verlies aan mensenlevens had vermeden kunnen worden als de Syrische regering een andere weg had ingeslagen dan de gewetenloze onderdrukking van het aanvankelijk vreedzaam en legitiem protest van ongewapende burgers", verklaarde ze. Later werden ook steeds meer mensen gedood door antiregeringsgezinde gewapende groepen. "Maar zware misdaden en naar alle waarschijnlijkheid ook misdaden tegen de mensheid werden door beide kampen gepleegd". Bijkomend onderzoek is nodig om later de schuldigen ter verantwoording te kunnen roepen.

De door het VN-Commissariaat voor Mensenrechten benoemde experten spoorden tussen 15 maart 2011 en 30 november 2012 uit zeven verschillende bronnen 59.648 mensen op die door de oorlog zijn omgekomen. "Omdat de gevechten sinds eind november niet zijn gestopt, kunnen we ervan uitgaan dat het aantal slachtoffers nog beduidend hoger is", aldus Pillay.

Geen definitief cijfer

Op de lijst werden enkel de slachtoffers opgenomen die volgens geloofwaardig ingeschatte berichten met voor- en familienaam alsook de plaats van hun overlijden vastgelegd konden worden. Het als realistisch beschouwde aantal is gefilterd uit een totaal van meer dan 147.000 doodsberichten, waarbij rekening gehouden werd met mogelijke dubbele meldingen. "Hoewel dit de tot nog toe meest gedetailleerde en omvattende analyse is, gaat het niet om een definitief cijfer", verklaarde Pillay. Er werd niet altijd in geslaagd de concrete doodsomstandigheden te bepalen, deels wegens de complexe situatie in oorlogsgebieden, maar ook omdat de Syrische regering de VN-experten geen toegang verleende.

Belga Foto Benoit De Freine

MEER OVER Syrië