Hogere belasting voor Amerikanen die meer dan 450.000 dollar verdienen

Amerikaanse gezinnen met een inkomen boven 450.000 dollar per jaar gaan vanaf volgend jaar meer belasting betalen, in een schaal die oploopt tot 39,6 procent. Daarover zijn de Democraten en Republikeinen het eens geworden. Dat stellen bronnen in Washington maandag.

fvranckx

Lees ook: Obama en politici verwachten oplossing voor 'fiscal cliff'

Democraten en Republikeinen zouden inmiddels tot 'de contouren van een akkoord' over de staatsfinanciën zijn gekomen. Zonder compromis treden na de jaarwisseling automatisch zware besparingsmaatregelen in werking: de fiscal cliff.

Vicepresident Joe Biden en de Republikein Mitch McConnell zouden het ook eens zijn over een verlenging van de termijn waarin werklozen recht hebben op een uitkering. Daarnaast wordt er volgend jaar niet getornd aan de vergoeding die dokters ontvangen onder het medicareprogramma.

De bezuinigingen en belastingverhogingen zouden 600 miljard dollar opleveren in de komende 10 jaar. De laatste horden zijn naar verluidt de brede automatische bezuinigingen die samen met belastingverhogingen de zogeheten fiscal cliff vormen. De onderhandelingen om die automatische bezuinigingen uit te stellen zijn nog gaande. Democraten willen ze een jaar uitstellen, terwijl Republikeinen willen dat ze dit jaar ingaan.

Belga

Foto AFP

Nu in het nieuws