Paus: "Er is nog iets goeds in de wereld"

In zijn vesper voor het einde van het jaar heeft paus Benedictus XVI de gelovigen aan het goede in de wereld herinnerd. De 85-jarige Kerkvorst wees maandagavond in de Sint-Pietersbasiliek op de noodzakelijkheid steeds voor ogen te nemen en erover na te denken "dat er ondanks alles in de wereld toch nog iets goeds is".

fvranckx

"Soms is het evenwel moeilijk, deze diepe waarheid te bevatten, omdat het slechte meer lawaai maakt dan het goede", zei hij. Het nieuws wordt beheerst door "brutale moorden, wijdverbreid geweld en grote onrechtvaardigheden". Goede daden en door geloof en geduld gedragen alledaagse hulpvaardigheid blijven daarentegen vaak verborgen. De paus wijst de gelovigen er op dat het slechte in de wereld vaak wordt voortgebracht door de mensen zelf, die het verkeerde pad zijn opgegaan.

Bij de vesper wordt - zoals altijd op ouderjaarsavond - het Te Deum voor het aflopende jaar gezongen. Daarbij gaat het om een feestelijk, traditioneel lof-, bedankings- en gebedsgezang (van het Latijnse Te Deum laudamus). Na de ceremonie bezoekt de paus de kribbe op het Sint-Pietersplein.

Op nieuwjaarsmorgen zal de paus de nieuwjaarsmis voorgaan. De eredienst in de Sint-Pietersbasiliek staat traditioneel in het teken van de katholieke wereldvredesdag.

Op 1 januari 1967 had paus Paulus VI zich voor het eerst met een vredesboodschap aan alle leiders over de hele wereld gericht en nieuwjaarsdag tot dag van de wereldvrede verklaard.

Belga Foto EPA

Nu in het nieuws