Obama en politici verwachten oplossing voor 'fiscal cliff'

De Amerikaanse president Barack Obama en diverse Amerikaanse politici hebben zich maandag voorzichtig positief uitgelaten over de begrotingsonderhandelingen. Uiterlijk middernacht (lokale tijd) moet er een akkoord worden bereikt om te voorkomen dat er voor honderden miljarden dollar aan bezuinigingen en loonsverhogingen in werking treden.

fvranckx

Ongeveer een uur nadat de onderhandelingen werden hervat, zei de Democratische senator Max Baucus, die voorzitter is van de Finance Committee, ervan overtuigd te zijn dat er een akkoord in de maak is.

Afgevaardigde Chris Van Hollen, die de staat Maryland vertegenwoordigt, schatte de kans op een akkoord eerder op de dag "op meer dan 50 procent", maar dan moet er volgens hem "wel een heleboel goed gaan". Van Hollen is de hoogste Democraat in het zogeheten House Budget Committee. De Republikein John Boehner, die de scepter zwaait in het Huis van Afgevaardigden, zei dat het Huis niet in actie komt tenzij de Senaat met een voorstel komt.

Harry Reid, de voorzitter van de Democraten in de Senaat, zei tegen persbureau Bloomberg "hoopvol" te zijn. "Er wordt vooruitgang geboekt. We zijn er nog niet, maar ik hoop echt dat we er uit komen." Mitch McConnell, Reids Republikeinse tegenhanger, sprak eerder op de dag met vice-president Joe Biden, maar gaf geen indicatie over het verloop van die ontmoeting. Zondag liepen onderhandelingen tussen Reid en McConnell op niets uit. Reid zei toen dat beide kampen op belangrijke punten nog ver uit elkaar lagen. McConnell stelde juist dat er geen onoverbrugbare geschilpunten waren.

In de namiddag (20 uur Belgische tijd) deed ook Obama zelf een mededeling over de vooruitgang van de gesprekken. "We zijn er nog niet maar het ziet er goed uit", vertelde Obama, die bij zijn standpunt blijft over hogere belastingen voor de rijkeren. "En dat is nodig want niemand, noch Amerikaanse gezinnen noch de economie, kan zich extra belastingen veroorloven."

Zonder compromis treden na de jaarwisseling automatisch zware besparingsmaatregelen in: de 'fiscal cliff'. Die kunnen niet alleen de Amerikaanse economie in een recessie storten maar ook de wereldeconomie in de problemen brengen.

Belga FOTO Reuters

MEER OVER Harry Reid