Beurzen, op Madrid na, sluiten 2012 af met winst

De meeste grote beurzen wereldwijd hebben het jaar 2012 afgesloten met winst, vaak zelfs met winsten hoger dan 10 of 20 procent. Op kop staat de beurs in Frankfurt, die aan de vooravond van 2013 29 procent hoger eindigde dan bij de slotkoers van eind 2011. Madrid bengelt achteraan, met een verlies van 4,66 procent op jaarbasis.

fvranckx

De beurzen in Frankfurt, Tokio en Hongkong creëerden in 2012 een waardevermeerdering van respectievelijk 29 procent, 23 procent en 22,9 procent. De Bel20 in Brussel haalde het afgelopen net geen winst van 20 procent (19 procent).

In Europa gingen in 2012 alle beurzen hoger, behalve die van Madrid. De aandelenkoersen in Parijs wonnen 15 procent, en die in Amsterdam 9,5 procent. De winst op jaarbasis in Milaan, dat gerekend wordt tot de club van noodlijdende landen van de eurozone, was iets bescheidener en bedroeg 7,8 procent. Al doet Londen nog relatief slechter, met een winst van 'slechts' 5,8 procent tegenover crisisjaar 2011.

Voor de beurzen in Wall Street ziet het er op enkele uren voor sluitingstijd naar uit dat de Dow Jones in 2012 5,9 procent hoger zal afklokken in vergelijking met de slotkoers eind 2011. De technologiebeurs Nasdaq doet beter, met een winst van 14,4 procent. De gevreesde fiscal cliff, door het uitblijven van een compromis over de begroting, drukte de afgelopen dagen wel de sfeer op Wall Street.

De relatief goede jaarcijfers in beursland staan in contrast met de woelige tijden die de financiële markten het afgelopen jaar beleefden. Zo was er lange tijd aanhoudend gespeculeer over een 'Grexit', wat de hele eurozone zou kunnen destabiliseren. Er doken vervolgens ook regelmatig doemscenario's op over het uiteenspatten van de eurozone. Ook angst over een mogelijke aanval van Israël op Iran of de verminderde groei van opkomende economomieën zaaide twijfels bij beleggers. Pas wanneer ECB-voorzitter Mario Draghi eind juli verklaarde alles te zullen ondernemen wat nodig is om de euro te redden, kwam er een keerpunt.

Belga Foto EPA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio