Het suikerdorp is dood, leve het bloemendorp

2012 was een moeilijk jaar voor Open Vld. Burgemeester en stemmenkanon Filip Marin verdween van het politieke toneel. Het was afwachten in welke mate dit het stemgedrag zou beïnvloeden. Open Vld verloor 5,5 procent maar behoudt met 9 op 17 raadsleden de meerderheid en intussen is het vernieuwde schepencollege er helemaal klaar voor en is Robby De Caluwé de eerste burger.

Van Reusel Dirk

U bent nu de nieuwe burgemeester maar de omstandigheden waren door het wegvallen van Filip Marin pijnlijk. Hoe kijkt u terug op het verkiezingsjaar 2012?

"Het hervallen van Filip (Marin) was pijnlijk en gaf me een dubbel gevoel. Het was een kantelmoment omdat we eindelijk terug aan de toekomst konden beginnen werken. Maar het was ook een politiek afscheid van een vriend. Op emotioneel vlak was dat een moeilijke periode. Burgemeester worden was nooit mijn ambitie, Filip was burgemeester. Ik wou wel graag in het schepencollege komen omdat ik politiek gebeten ben. Maar de omstandigheden hebben me verder geduwd. Maar nu ga ik er volledig voor. Opel Vld heeft haar meerderheid kunnen behouden ondanks die moeilijke periode en daar ben ik heel gelukkig om. Met Filip gaat het intussen ook beter, hij heeft samen met mij alle lopende dossiers doorgenomen en is beschikbaar om advies te geven. Waar ik zeker gebruik zal van maken.

U bent naast burgemeester ook bevoegd voor financiën, mobiliteit en onderwijs. Is dat niet wat veel?

Als burgemeester zal ik meer tijd besteden aan het besturen van Moerbeke dan de schepenen vandaar ook die bevoegdheden. Mijn bedrijf is in 2012 gegroeid en dat laat me paradoxaal genoeg toe om me meer te concentreren op het burgemeesterschap.. Ik ben ook bevoegd voor energiebeleid en daar ben ik erg mee bezig. Alle gebouwen van de gemeente zullen we aan een energiescan onderwerpen, ik ben overtuigd dat we door te investeren in energiezuinige maatregelen we op termijn veel geld kunnen besparen.

Nu u over financiën begint, zullen de belastingen in Moerbeke al meteen stijgen?

Ja en het zal met meer dan één procent personenbelasting zijn. De gemeentefinanciën staan er niet goed voor, maar zeker niet zo slecht zoals dat door andere partijen werd voorgesteld. Er waren dit jaar honderd geboortes in Moerbeke, we weten dus nu al dat er over drie jaar te weinig plaats zal zijn in de gemeenteschool. De bouw van een nieuwe school kunnen we daarom niet uitstellen.

Zal het enkel de personenbelasting zijn die stijgt?

Ook de opcentiemen zullen stijgen. Met hoeveel kan ik nog niet zeggen. We overwegen ook om een belasting op onbebouwde percelen in te voeren. Dat zal een dubbel effect hebben, meer inkomsten en nieuwe inwoners aantrekken.

U wil de omschrijving suikerdorp vervangen door bloemendorp, maar veel bloemen zijn er niet te zijn in het Moerbeekse straatbeeld.

Dat klopt en daar wil ik zeker werk van maken. De suikerfabriek is al vijf jaar gesloten, de omschrijving suikerdorp zal binnen vijf jaar niet meer gebruikt worden, daarom dat we stilaan aan een andere naam moeten denken. De sierteelt is de grootste werkgever in onze gemeente. De Europese marktleider in het vermeerderen van rododendrons is een Moerbeeks bedrijf, er bevindt zich een grote kweker van bloembollen van lelies op ons grondgebied. Bloemendorp lijkt me dus een terechte keuze, het biedt ook mogelijkheden op het vlak van toerisme. We zullen inderdaad moeten zorgen dat de Moerbeekse bloemen meer aanwezig zijn op bijvoorbeeld de rotondes.

DVR

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio