Opnieuw 3 piraten van fregat Louise Marie vrijgelaten door gebrek aan bewijs

Het fregat "Louise Marie" van de Belgische marine heeft maandagmorgen drie vermoedelijke piraten vrijgelaten wegens gebrek aan afdoende bewijzen. De verdachten waren vorige week donderdag voor de Somalische kust opgepakt in het kader van de Europese operatie 'Atalanta', die de Somalische piraterij bestrijdt. Dat heeft het hoofdkwartier van de Europese missie in het Engelse Northwood bekendgemaakt.

fvranckx

"Na onderzoek van het beschikbare bewijsmateriaal tegen de drie mannen, is beslist om ze mee te voeren en op een Somalisch strand aan land te zetten", zo maakte het nabij Londen gevestigde hoofdkwartier bekend.

De drie werden verdacht van piraterij. Vorige donderdag werden ze rond 11.30 uur plaatselijke tijd onderschept aan boord van een skiff, een klein vaartuig met krachtige motoren. Aan boord bevonden zich vaten met brandstof maar geen enkel wapen, aldus het Belgische ministerie van Defensie.

Het was de tweede keer in twee weken dat de Louise Marie vermoedelijke piraten onderschepte. Op 16 december werden vijf personen opgepakt, maar telkens moesten de verdachten vrijgelaten worden door een gebrek aan bewijzen voor vervolging in een buurland of in België.

Het Belgische fregat en de 169 bemanningsleden zijn sinds 23 november, en nog tot begin februari, actief in de operatie "Atalanta" tegen Somalische piraten. Het is de eerste operatie op zee van de Europese Unie.

Belga

MEER OVER Somalië