1 / 4

Volle kerk neemt afscheid van Tony Cabana

Honderden vrienden, collega's en fans namen op oudjaar afscheid van Tony Cabana. De entertainer en zakenman stapte vorige week uit het leven.

fvranckx

"Een eeuwige optimist. Afgelopen zomer stond ik nog met hem op het podium. Onwezenlijk dat ik nu op zijn afscheid sta", verbijt Garry Hagger zijn tranen. De Sint-Willibrorduskerk bleek te klein voor het afscheid van Tony Opgenhaffen, 55 jaar geleden geboren in Amsterdam. Peter Van Asbroeck had net als honderden andere aanwezigen geen zitplaats.

"Tony zorgde elk jaar voor ambiance op de culinaire reizen van het Kookeiland. Hij behoorde tot mijn intieme vriendenclub en was een lief en integer man", getuigt Van Asbroeck. Piet Huysentruyt pinkte tranen weg. Tony Cabana zorgde op het vijftigste verjaardagsfeest van de chef nog voor de nodige ambiance.

"Tony op onze laatste reis samen leende je een hemd van me. In al je enthousiasme zong je daar op het podium een scheur in. Ik draag vandaag dat hemd", vertelde boezemvriend en Kookeilandbaas Gino Laureyssen tijdens de dienst. "Je kreeg als artiest niet altijd het respect dat je verdiende. Een miskend talent zoals Ann Christy. Ik garandeer je dat we je laatste single Roos in je blonde haren postuum uitbrengen."

Waarom was het meest gehoorde woord tijdens de dienst. Tony Cabana baatte met succes de Copacabana in Waarloos, Lord Nelson in Mechelen en 't Schoon Lier in Lier uit. "Hij was een pionier in het uitgaansleven. In zijn geliefde discotheek stonden al videoschermen lang voor die overal opdoken. De kleine jongen uit de Jordaan leerde zijn volk feesten. Maar het rookverbod, de crisis en de bemoeienissen van de overheid vielen Tony zwaar", las een voorganger voor.

"Koud zonder jou"

Gioia en Ishia, de twee mooie dochters van Tony, vonden de moed om over hun vader te vertellen. "Onze wereld is niet vergaan op 21 december maar op 22 december. Papa, om het met de woorden van je jeugdvriend André Hazes te zeggen: het is koud zonder jou."

Het laatste woord was aan manager Gilbert Cuyt. Hij vroeg een staande ovatie voor de grootste ambiancemaker uit zijn stal. Er volgde een minutenlang applaus. Een aangepaste versie van De Clown begeleidde Tony naar zijn laatste rustplaats. "Tony was maar een clown, in 't wit en in 't rood. Hij was maar een clown, maar nu is hij dood. Niemand kende de pijn van zijn stille verdriet. En er waren er veel die hij droevig achterliet", zong Nic Caan.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (02-649.95.55 of www.zelfmoordlijn.be).

Stefan LAENEN Foto's Joren DE WEERDT

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio