“Nu nog Achiel Buysse”

Handtekeningenverzamelaar Jan Costermans werd de afgelopen weken zowel door de verzamelsite ‘Catawiki’ als door het Nederlandse blad ‘Verzamelen’ genomineerd. Een mooie erkenning voor de Merksemse verzamelaar met Essense roots, die intussen al aan 6.

Tilborghs Margo

500 handtekeningen van bekende personen zit.

Jan Costermans (57) begon op zijn twaalfde met het verzamelen van handtekeningen.

“Ik zat toen op internaat in Brugge. Aan de achterzijde van de school lag ‘De Klokke’, het vroegere voetbalveld van Club Brugge. Het is dus allemaal begonnen met voetballers van toen zoals Fernand Boone, Pierre Carteus en Raoul Lambert. Een andere bron waren de vele Vlaamse en Nederlandse artiesten die in mijn thuisgemeente Essen kwamen optreden. Voor je het weet, ben je er helemaal in gerold en leer je andere verzamelaars kennen.”

Vriendelijke Bill

Costermans bewaart zijn handtekeningen in showmapjes. Bij elke handtekening staat een korte biografie van de beroemdheid. Alles zit in kaften, ingedeeld per genre. Jan ontvangt veel handtekeningen per post, maar vindt het uiteraard veel leuker om persoonlijk een handtekening te krijgen. “Zo zag ik Buzz Aldrin, de tweede man op de maan, en Ursula Andress recht in de ogen. Maar de mooiste ontmoeting was toch een tiental jaar geleden in Antwerpen. Daar ontmoette ik Bill Clinton. Ik moest van 10u ’s morgens tot 23u ’s avonds aan zijn hotel wachten. Maar uiteindelijk heb ik toch een handtekening kunnen bemachtigen. Een zeer vriendelijke man. Hij heeft er zelfs mijn naam bijgeschreven.”

Veiligen

“Ik ben eigenlijk trots op al mijn handtekeningen. Maar de namen van Bill Clinton, koning Albert, Prinses Stephanie, Agatha Christie, John Steinbeck, Ian Fleming, Patsy Cline springen er toch uit."Sommige foto’s met handtekening koopt Jan op veilingen. “In Engeland is een hele grote beurs. Ik spaar dan op voorhand wat centjes en zo kan ik soms al eens iets duurder kopen zoals handtekeningen van Charlie Chaplin, Laurel en Hardy of laatst nog Sammy Davis Jr.”

Een verzameling is volgens Jan nooit af. “Ik zoek momenteel nog handtekening van Adèle Bloemendaal en Joey Dyser. Maar ook van Achiel Buysse. Deze wielrenner werd Belgisch kampioen in 1948. Als ik die vind, dan heb ik alle Belgische kampioenen vanaf WO II.

Handtekeningen van oudere spelers van Club Brugge blijven ook nog altijd meer dan welkom”, besluit Costermans.

MaTMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio