89.084 bladzijden staatsinformatie die u moet kennen

Het Staatsblad, de publicatie waarin wetten, besluiten en andere officiële berichten van regeringen en parlementen verschijnen, telt dit jaar 89.084 pagina's. Het gaat om de lijvigste jaargang ooit, zo bevestigt Wilfried Verrezen, adviseur van de directie bij het Belgisch Staatsblad, maandag.

ccardinaels

De 182ste jaargang van het Staatsblad telt ruim 7.000 pagina's meer dan die van 2011, toen er 81.964 pagina's werden gepubliceerd. De grootste bijdrage kwam dit jaar van de Vlaamse overheid, waar drie teksten over het onderwijs samen goed waren voor circa 9.000 bladzijden. Voorts leidde de organisatie van de verkiezingen tot duizenden pagina's met instructies.

"Het valt op dat teksten almaar langer worden", zegt Verrezen. "Staatsblad-bijdragen van meer dan 1.000 pagina's zijn geen uitzondering meer." De omvangrijkste bijdragen zijn volgens hem "interne regelingen van overheden onderling".

De adviseur benadrukt nog dat de dikte van het Staatsblad niets te maken heeft met lasten voor bedrijven en burgers, zoals Voka-Kamer van Koophandel Limburg vorige week zei. "Ook het omgekeerde kan waar zijn", aldus Verrezen, want lastenverlagingen moeten ook gepubliceerd worden.

De top drie van meest uitgebreide jaargangen wordt vervolledigd door de edities 2004 (87.430 pagina's) en 2010 (83.678 pagina's). Tien jaar geleden werd de papieren versie van het Staatsblad afgeschaft. In 2002, het laatste jaar van publicatie op papier, telde de publicatie ongeveer 63.000 pagina's.

Elke Belg wordt geacht op de hoogte te zijn van de informatie die in het Staatsblad verschijnt.

Belga
Nu in het nieuws