Nog geen (nieuwe) burgemeester in Willebroek

Ook in Willebroek wordt op 2 januari de gemeenteraad geïnstalleerd. In tegenstelling tot elders moet hier uittredend burgemeester Marc De Laet (sp.a) nog even aan de slag. Eddy Bevers (N-VA) is immers nog niet benoemd.

boey jan

Uittredend burgemeester Marc De Laet (sp.a) blijft nog even in dienst. Hij moet woensdag 2 januari de installatievergadering opstarten. "Door het ontbreken van een nieuwe burgemeester is het de procedure dat ik als eerste de eed afleg in handen van het oudste raadslid. Vervolgens leid ik de gemeenteraad. Dan volgt de installatie van alle raadsleden. Zij leggen allemaal bij mij de eed af", legt De Laet uit. Vervolgens wordt de voorzitter van de gemeenteraad aangesteld. Voor het eerst na 91 jaar socialistische burgemeesters is dat niet de burgemeester. De raad kiest voor Eddy Moens (N-VA).

Omdat twee van de drie CD&V-verkozenen (Tinneke Huyghe en Hilde Van Dyck) vooraf de voordrachtsakte voor de burgemeester voor Marc De Laet hadden ondertekend, kan Eddy Bevers nu nog niet benoemd worden tot burgemeester.

Om dat mogelijk te maken, neemt Van Dyck afstand van haar zitje in de gemeenteraad en wordt ze vervangen door Ronnie Moerenhout. Die krijgt - nadat hij de eed heeft afgelegd op 2 januari - de kans om een nieuwe voordrachtsakte ten voordele van Eddy Bevers neer te leggen.

Op donderdag 3 januari kan dan eindelijk de voordrachtsakte voor Eddy Bevers door de nieuwe meerderheid N-VA, CD&V en Open Vld ingediend worden.

Vervolgens moet de procureur-generaal advies geven en moet Eddy Bevers de eed afleggen bij de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx. In principe kan dat snel gaan. In het slechtste geval kan het nog enkele weken duren.

Tot

dan blijft Marc De Laet burgemeester van Willebroek. Bij N-VA gaan twee verkozenen niet zetelen. Leo Walbers wordt immers OCMW-voorzitter. Hij wordt vervangen door Sofie Deloof. Danny De Maeyer die bij het OCMW werkt, mag ook niet zetelen in de raad. Hij wordt opgevolgd door Noël Heremans. Bij sp.a gaat Patrick Carleer niet zetelen. Hij gaat naar het OCMW, net als in afgelopen legislatuur. Hij wordt opgevolgd door Anita Moens. De net geïnstalleerde raad rest dan enkel nog de verkiezing van de OCMW-mandatarissen tot een goed einde te brengen.

Jan BOEY

Foto JHs: Eddy Bevers
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio