Japanse premier ziet geen graten in nieuwe kerncentrales

Ondanks de kernramp van Fukushima wil de nieuwe Japanse eerste minister, Ahinzo Abe, de constructie van nieuwe kerncentrales toelaten. "De nieuwe reactoren zullen helemaal anders zijn dan die van de centrale van Fukushima Daiichi", legde Abe maandag uit.

ccardinaels

Zijn liberaal-democratische partij had tijdens de verkiezingscampagne al aangekondigd te zullen breken met het kernbeleid van de vorige regering. Die wou het land na de ramp in de centrale van Fukushima, meer onafhankelijk van nucleaire energie maken.

"Fukushima Daiichi kon de energievoorziening niet verzekeren, nadat de tsunami de omgeving had getroffen. De kerncentrale Fukushima Daini was wel capabel dat te doen", aldus de Japanse premier, die verwees naar de centrale die op tien kilometer ten zuiden van Daiichi ligt.

In drie van de zes reactoren in Fukushima Daiichi trad kernsmelting op, nadat de koelsystemen uitgevallen waren door de impact van de aardbeving en daaropvolgende tsunami in maart 2011. Ongeveer 160.000 mensen moesten hun huizen verlaten wegens mogelijke radioactieve besmetting.

Belga

MEER OVER Japan

Nu in het nieuws