Met pensioen na 46 jaar trouwe dienst in zelfde bedrijf

Gust Vanoystaeyen (63) uit Vremde heeft net zijn laatste werkdag bij Carrosserie Faes in Boechout achter de rug. "Ik heb nooit een andere werkgever gekend," verklapt Gust.

Patrick Vandyck

Ruim 46 jaar geleden startte Gust Vanoystaeyen als plaatslager bij Carrosserie Faes in Boechout. Nooit veranderde hij van werkgever. Of hij er soms aan gedacht heeft andere oorden op te zoeken? "Aan gedacht wel," bekent hij. "Maar echt actief gezocht naar een andere job heb ik nooit. Het is overal wel iets." Als 17-jarige knaap verliet Vanoystaeyen de schoolbanken.

"Ik zat in 'de moderne', maar studeren was niets voor mij. Mijn vader heeft toen werk voor mij gezocht." De toenmalige zaakvoerders Ludo en Staf Faes namen Gust in dienst. "Het was eigenlijk een wederdienst," herinnert hij zich. "Mijn vader had de broers Faes ooit eens aan werk geholpen." Vanoystaeyen begon als plaatslager in de garage. "Een zware stiel en tegenwoordig een uitstervend ras.

Na enkele pioniersjaren groeide Carrosserie Faes uit tot een van de grootste in het Antwerpse. "Op een bepaald moment werkten we met een 30-tal personeelsleden." Nu telt het bedrijf ongeveer 17 werknemers. "Maar Faes is nog steeds een grote naam in de wereld van de carrossiers," stelt Gust fier.

Gedurende al die jaren was het niet steeds rozengeur en maneschijn. "Op een bepaald moment is het bedrijf gesplitst. De broers Ludo en Staf Faes besloten elk hun eigen weg te gaan. Dat was toen voor mij een echt drama. De bazen hadden beslist wie voor wie ging werken. Mijn beste kameraad verhuisde mee met Ludo en ik bleef werken voor Staf. Meteen was ik een toffe werkmakker kwijt. Ik heb daar lang van afgezien. Maar er zijn nu eenmaal mooie en kwade dagen in een bedrijf. Dat is altijd zo."

Of hij nooit met de gedachte heeft gespeeld om met een eigen carrosserie te starten? "Ik heb deze stiel altijd heel graag gedaan," besluit de kersverse gepensioneerde. "Maar aan papierwerk heb ik een bloedhekel."

Patrick Vandyck

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio