Twaalf doden bij reeks aanslagen maandagmorgen in Irak

Bij een reeks aanslagen in heel Irak zijn maandag twaalf personen omgekomen, onder wie drie politieagenten. Meer dan 40 anderen raakten gewond. Dat is gemeld door officiële bronnen.

ccardinaels

Vooral de provincies Kirkoek en Diyala, ten noorden van hoofdstad Bagdad, zijn getroffen. Het zijn voornamelijk veiligheidstroepen en de sjiitische gemeenschap die het doelwit zijn van de aanslagen.

Zo was in Baquba, de hoofdstad van de provincie Diyala, een politicus die verantwoordelijk is voor de verzoening tussen de verschillende etnische groepen het doelwit. Bij de aanslag kwam de bewaker van de politicus om. Twee anderen raakten gewond. De politicus zei aan het Iraakse persagentschap Sumeria News dat verschillende gewapende mannen maandagochtend het vuur openden op de wegversperring voor zijn huis.

In Hilla, een stad ongeveer 100 km ten zuiden van Bagdad, kwamen twee mensen om bij een aanslag met een bomauto. Zeventien anderen raakten gewond. Die aanslag werd nog niet opgeëist, en er zijn evenmin details over de slachtoffers.

Wel is bekend dat de soennitische rebellen en de Irakese afdeling van al-Qaida regelmatig aanslagen plegen op officiële doelwitten en veiligheidstroepen, om zo de regering, die door sjiieten gedomineerd wordt, te destabiliseren.

Belga