Gewezen BRT-journalist Jacques Vandersichel overleden

BRT-TV-journalist op rust Jacques Vandersichel is vrijdag 28 december onverwacht overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding in het UZ Gent. Dat heeft zijn familie zaterdag gemeld. Jacques Vandersichel werd 80 jaar.

drombouts

Jacques Vandersichel, geboren op 7 april 1932 in Gent, startte zijn loopbaan als leraar Nederlands en Engels. Vanaf 1962 ging hij aan de slag als journalist bij de TV-nieuwsdienst van de toenmalige BRT. Hij specialiseerde zich voornamelijk in verslaggeving over buitenlandse politiek en de Noord-Ierse problematiek.

Tegelijk werkte hij mee aan de opbouw van het Eurovisienet voor dagelijkse nieuwsuitwisseling, eerst tussen de Eurovisielanden, later wereldwijd. Tussen 1986 en 1993 was hij voorzitter van de Europese vergadering van TV-hoofdredacteurs. Van 1989 tot zijn pensionering was Jacques Vandersichel directeur van de Wereldomroep, later beter bekend als Radio Vlaanderen Internationaal.

Daarnaast was Vandersichel actief als culinair recensent voor Avenue, Culinair, Uit Magazine, Guide des Connesseurs en De Gentenaar. Daarbij huldigde hij de stelregel - zoals het een journalist past - "schrijf nooit over een maaltijd waarvoor je de rekening niet hebt betaald". Hij was ook bestuurslid van de Vatelclub, vereniging voor restaurantschefs.

Vandersichel, Gentenaar in hart en nieren, was ook een vaak geziene gast bij veel Gentse verenigingen en "sosseteiten". Als jeugdvriend van toneelmaker Romain Deconinck zorgde hij mee voor de creatie van het standbeeld van Romain Deconinck dat nu als eerbetoon voor de Minardschouwburg staat. Recent werkte Vandersichel mee aan een Gentse versie van een stripalbum van Kuifje, waarin hij een gastrol kreeg.

Zijn onderwijservaring stelde hij ten dienste als voorzitter van de scholengroep van het Gemeenschapsonderwijs Panta Rhei. Met zijn journalistieke deskundigheid ondersteunde hij de werking van de regionale TV-zender AVS als voorzitter van de Raad van Advies. De uitvaart heeft plaats op 8 januari 2013 om 11 uur in het crematorium van Lochristi.

Belga
Foto VRT
Nu in het nieuws