"Nederlanders willen het vooral doen knallen"

In Nederland is de officiële verkoop van vuurwerk gisteren begonnen. In Essen zijn er drie winkels waar de aankoop van knal- en siervuurwerk waar de aankoop het hele jaar door mogelijk is. Maar vooral nu zijn het drukke dagen in de grensgemeente.

Dominick Rombouts

"Drie winkels hebben een vergunning om vuurwerk op te slaan", zegt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V). Die vergunning is tweeledig en gebaseerd op de wetgeving op springstoffen. Tot 25kilogram pyrotechnische sas (de stof in het vuurwerk die voor de effecten zorgt, red.) kan de gemeente de vergunning zelf verlenen. Boven dat gewicht is een vergunning nodig afgeleverd door de provincie. Dit gebeurt op basis van de milieuwetgeving die door de gemeente wordt afgehandeld."

Winkels moeten een register bijhouden en de springstof moet in een veilige bunker opgeslagen worden. "Niet alle vuurwerk mag verkocht worden", zegt de burgemeester. Meermaals per jaar en zeker tijdens de eindejaarsperiode worden er onverwachte controles uitgevoerd. "De controle gebeurt door onze politiediensten en de Dienst Springstoffen van de federale overheid", legt de burgemeester uit. "Enkele weken geleden zijn er nog zware overtredingen vastgesteld. Op basis daarvan is de opslag door het parket in beslag genomen en is de vergunning ingetrokken."

"Het bekomen van een vergunning vraagt heel wat papierwerk", vertelt winkeluitbater Frank Le Bruyn van Essen Press. "Onze vergunning is in juni aangevraagd en begin december hebben we die verkregen. Maar we mogen nu wel heel het jaar door vuurwerk verkopen." Frank Le Bruyn heeft een beperkt assortiment in de winkel. "Er zijn twee soorten vuurwerk: het siervuurwerk en het knalvuurwerk. Siervuurwerk wordt meestal door Belgen gekocht terwijl Nederlanders knalvuurwerk de max vinden. Het siervuurwerk gaat een meter of tien de lucht in, het knalvuurwerk speelt zich beneden af. Daarnaast heb je ook nog potvuurwerk. Dat is vuurwerk dat in potten op de grond staat en een meter of vijftien in de lucht ontploft."

Veilig vuurwerk afsteken

"Wanneer je in België vuurwerk wil afsteken, moet je een vergunning afhalen bij de gemeente. Als Nederlander krijg je dat soort vuurwerk vrij mee. Toch vragen wij aan de Nederlanders om een lijst in te vullen, zodat ze ook hier geregistreerd zijn. We geven onze klanten ook altijd een folder mee van het Ministerie van Economische zaken, waarin richtlijnen staan over veilig omgaan met vuurwerk. Daarbovenop krijgen ze een aansteeklont, die het aansteken van vuurwerk veiliger maakt", zegt Le Bruyn.

De meeste ongelukken gebeuren bij het afsteken van vuurwerk. "Mensen houden het vurwerk te lang vast of laatsen het onder een otje om het potje te laten wegvliegen", zegt de brandweercommandant van Essen. "Onverantwoord gedrag dus. Ieder jaar komen we wel iets tegen; coniferen die in brand schieten of een kerststal die in brand staat. Twee jaar geleden heeft een man een vuurpijl door zijn keel gekregen. Hij heeft het niet overleefd."

Bij de jaarwisseling zullen er in Essen een achttal brandweermannen van dienst zijn".

Bij ernstige brandwonden

* Bel onmiddellijk de hulpdiensten * Laat overvloedig zuiver en koud water over de verbrande zones lopen * Geen zalf of andere middeltjes op de brandwonden smeren

Nummer van de spoeddiensten: 100 of 112

Brandwondencentrum Stuivenberg Lange Beeldekensstraat 267 2060 Antwerpen Tel.: 03.217.71.11

MaTiMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio